Krönika april 2010 |Krönika juni 2010

Maj 2010

Vi har kommit in i maj månad i vårt fagra land Sverige. Tänka så mycket som händer. Ja men, kära nån. För bara några veckor sedan så låg snön djup i trädgården och man tänkte på alla skador, alla buskar och träd som skulle förstöras och så vidare men faktum är att trots den här hårda vintern vi har bakom oss så har vi klarat oss bra.

Maj månad är förväntningarnas månad. I Sverige är det högtider som gäller, det är bröllop och det är student fester. Vi tänder brasor på  valborgsmässoafton, vi bränner upp det gamla och hälsar våren välkommen, och det är lika härligt varje år. Folk börjar komma till liv. Man märker det ganska påtagligt att trädgården börjar röra på sig, med en rasande fart.

Vi är inne i början på maj och som det blommar, dofterna börjar sprida sig från Hyacinterna Carnegie. Jag planterar dem som ettåringar. Hyacinter det måste jag ha i trädgården varje år men jag litar inte på dem så jag planterar nya varje år. Sätt några hundra eller 50-60 stycken åtminstone.

Tulpanerna Tarda kom nu i slutet på april och den bara exploderar. Jag gör ett slag för Tulipa Tarda. Jag tror att jag har pratat om dem många gånger tidigare men det gör inget för de är så fantastiskt underbara.

Ja maj månad är en förväntningarnas månad i vårt fagra land Sverige, grönskan som spirar, alla knoppar står i blom, träden som står och dallrar och väntar på att gå i blom. Inga träd har kommit i blom ännu men det kommer, det kommer.

Om jag står och säger till någon människa att här blommade det 10 000 krokus för en månad sedan, vem skulle tro på mig då? Då säger jag till dem att gå in på vår hemsidan och titta, det är så roligt vi har dokumenterat vår trädgård. Då kan man också följa trädgården på ett sätt som kanske annars är svårt att förstå. Alla förändringar och allting som händer. Vi har sanneligen en levande trädgård.

Nu är klockan tio på kvällen när jag går omkring här och känner dofterna av trädgården. Jag vill inte tänka på mördarsniglar just nu, men jag tror att det kommer att bli ett jobbigt år, för de har säkert levt gott under snötäcket.

Ja trädgården är igång på fullaste allvar. Nu är det grönskan som spirar och man är så tacksam för årstiden som kommer. Det är så märkligt att se alla blommor som är igång och allting som måste skötas och vattnas.

Ja tänk om jag skulle gå upp till dammen. "Fiskarna där har legat under isen och sovit gott hela vintern." Det har tagit ganska lång tid för vattnet att värmas upp för det är först när vattnet värms upp som fiskarna kommer till liv och börjar röra på sig. Men det är precis vad de gör just nu och de har till och med ynglat av sig i månadsskiftet april maj.

Sköna maj välkommen… ja det är mycket som händer och man måste verkligen tänka vilken ynnest det är med grönskan och växtligheten.

Årstider passerar förbi. Det är svårt att tänka sig för människor som bor i andra länder vilka skiftningar vi har i vårt klimat. Det händer så mycket... paddorna i dammarna har fått ungar. Det ligger som band av skosnören med paddägg i vattenväxterna. Har man en gång fått in paddor i sin trädgård då kommer de tillbaks år efter år när de själva önskar avla av sig. Ja kära trädgård jag tackar ödmjukast för vad du har att ge.

Så trädgårdsvänner vi är på gång. Eller hur?

Tappa inte hoppet, lev på hoppet och framför allt i trädgårdssammanhang tappa inte glöden, absolut inte.

Sköna maj välkommen, hopp och fallera...

A Gentleman Gardener