Krönika oktober 2010 | krönika december 2010

November 2010

Hejsan alla älskade trädgårdsmänniskor. Här i Stockholmsområdet  har vi nu kommit in i november månad. För min del, åtminstone i trädgårdssammanhang, är det den värsta månaden på hela året av flera olika anledningar, först och främst de gråa tråkiga dagar.

Datum idag är 14 november, jag ska tända ett par ljus här inne i huset och sedan går ut i trädgården. Oftast gör jag mina krönikor sent på kvällen. Varför vet jag inte, men särskilt vid den här årstiden är det inte så mycket som kan göras när det duggregnar och mörkret sänker sig. Det är många människor som kanske läser mina krönikor runt om i världen och som förundras över årstiderna, för det är inte alla länder som har tillgång till årstider som vi har.

För ni som bor t ex i Australien och Argentina är det kanske svårt att förstå hur ljuset förändras månad för månad. I november månad i Sverige ser man sällan någon sol. Det blir ljust så där, typ idag den 14 november kl 07:39 och sen blir det beckmörkt 15:25 och dessförinnan kan det vara mulet hela dan med gråmoln och småregn och så vidare. November månad för mig det är mörkrets månad och i trädgårdssammanhang, ja vad finns det att göra? Och vad gör jag? Ja jag har alltid samvetskval i november för jag känner att jag ligger efter. Tidsbrist är väldigt problematiskt när man har en trädgård, och man har ständigt en känslan av att inte har tid. Men en trädgård måste man sköta om, älska, vårda och bevara.

Jag går ut nu, ska fälla upp paraplyt för jag känner att det duggregnar. Nu har vintern slågit till och den kan stanna i 4-5 månader. Det är mycket som ska ner i marken, buxbom som ska tömmas ur krukorna. Det har jag gjort. Så duktig har jag varit. Jag har planterat lökar in i det sista för nu känner jag att vintern är på väg med dunder och brak.

Vad har jag planterat då? Vad kan man plantera så här års? Ja, man kan inte plantera så väldigt mycket men vad det gäller lökväxter kan man ha lite kul. Man kan ge sig ut på reorna när de rear smålökar, tulpanlökar och lökar över huvudtaget. Tulpanlökar brukar jag värna om för det kan man trycka ner i jorden så länge det inte är någon tjäle i marken. Jag har väl satt en 400-500 tulpanlökar den här säsongen och de använder jag ofta som ettåringar. Dock inte de botaniska — de kommer igen, men de övriga kasserar jag efter en säsong. I alla fall så plockar jag undan, städar undan, det är det gamla vanliga jag tjatar om. Jag har fullt upp att plocka hem gran och tallris för jag ska snart börja fixa mina balkonglådor. När andra plockar ner så plockar jag upp och arrangerar lådorna med gran och tallris. Jag ska också arrangera granriset över mina rosenbågar.

Det är så förunderligt att gå runt i en trädgård så här, klockan är väl tio på kvällen och det har varit mörkt hela dagen. En trädgård är ju väldigt mycket förväntan, förvåning allt som man vill att det ska vara men allting har en början och allting har ett slut. Det är så med växter, det är så med livet.

Allting har en början, allting har ett slut och sen får man fundera över vad man gör dessemellan. Jag tror inte att alla människor tänker på det. Nej man ska ta vara på tillvaron och jag tror personligen att med en trädgård så ser man livet lite annorlunda. Eller om man har tillgång till natur över huvud taget så tror jag att man ser livet lite annorlunda än många människor som inte har den möjligheten. Jag kan ha fel, men jag är ganska övertygad om att jag har rätt. Har ni inte egna trädgårdar så se till att ni har balkonger eller att ni kommer ut i naturen över huvud taget. Skogspromenader, parkpromenader o s v upplev årstidernas revy, för naturen är ju verkligen en revy. Det är ju inte klokt.. jag går här i trädgården och tänker… för några månader sen vad det blomstrade och sen blir det bara becksvart och så går man och tänker; "Oj, oj, oj - nu är det mörkt". Man blir lite deprimerad i november i Sverige. Jag ligger alltid lite efter men nu gäller det, nu har jag ett par dagar till på mig att få undan, få ner och gräva, gräva, gräva.

Nu är det fullt upp att sätta upp fågelborden, mata pippina. Se till att man har saker och ting hemma inför den kommande vintern, tänd lite ljus i träd och buskar, på balkongen. Mys pys! Ja man får göra det bästa av situationen, men november månad i trädgårdssammanhang det är inte särskilt angenämt! Mycket blött! En sak som är väldigt speciell med vår lilla plätt här på jorden, som jag och min man har, det är att vi har den igång från början av säsongen till slut. Jag har nu den 14 november saffranskrokus som blommar vackert och jag plockar och jag torkar. Gräs står fortfarande väldigt vackert i trädgården vid den här årstiden men mycket annat har ju lagt sig. Kronärtskockorna står, de ska jag plocka nästa vecka om det inte blir för mycket frost.

Kära nån vad jag har planterat lökar här under hösten - så ni som läser mina krönikor, som skulle vilja komma till oss fram emot vårkanten och se vår lilla trädgård då är ni hjärtligt välkomna. Vi kommer att ha öppet några dagar ganska tidigt på våren 2011 fr o m mars månad. Datumen är inte bestämda ännu men de kommer att publiceras här på hemsidan. Jag vill verkligen visa upp vår vår trädgård. Vi kommer att ha lite dagar då trädgården är öppen för besök från våren ända fram till hösten.

Ni ska ha sånt himla tack alla ni som läser våra krönikor, tittar på våra bilder, köper våra gratulationskort och kommer på besök till oss. Ni är så väldigt inspirerande, ni har berikat mig så mycket att jag blir riktigt rörd, det ska ni veta för jag får så mycket trevliga kommentarer från er underbara människor som sitter där ute i era buskage.

Tappa inte humöret ni därute i trädgårdssverige och övriga världen, kratta, städa undan, plocka undan och stäng ner och spring ut och köp så mycket lökar ni kan nu när det är rea. En stor kram till er alla där ute i mörkret från

A Gentleman Gardener, Stefan.

p.s. I nästa nummer av Allers Trädgård (nr 1, 2011) har vi med en artikel “Vit Vår” med bilder tagna av vår kära vännina och A Gentleman’s Gardens fotograf, Solveig Edlund.