Krönika december 2010 | Krönika februari 2011

Januari 2011

Jag tar mig ut på verandan och sätter mig på min underbara korgstol som är klädd med en mjuk minkpäls. Varmt om stjärten när man tittar ut över det snörika landskapet - trädgården.  Det är den 30 januari och snön gnistrar vit. Solen gick upp 08:03 i morse och den gick ner så sent som 16:10, vilket betyder att vi går mot ljusare tider sakta men säkert.

Till och med småfåglarna har börjat kvittra i träden på dagarna och vi matar fortfarande våra bevingade vänner varje dag. Det är så härligt att ha liv och rörelse i trädgården.

Det är vårvinter i luften. Jag går som vanligt omkring i trädgården med trädgårdstankar och planerar inför kommande säsong. Man kan redan nu börja förbereda sig för kommande säsong. Man ligger steget före, tvättar krukor, planerar och planterar fröer och man försöker läsa så mycket trädgårdslitteratur som man bara kan, för när sen säsongen sätter igång då är det inte alltid tiden finns till för de stunderna.

Det är en härligt tid vi går till mötes.

Vi kom just hem från Formexmässan i Älvsjö. Där såldes våra gratulationskort i montern hos Two Faces of Sweden. Detta företag drivs av Eva och Mikael, ett äkta par från Värnamo i Småland. Båda är utbildade florister som har omskolat sig till smeder och, tillsammans med deras son Fredrik, gör de underbara produkter som passar in i båda hem och trädgård. Vi kommer att börja sälja några av deras trädgårdsprodukter, t ex underbara marschallhållare, vid visningar i vår trädgård i Tumba den kommande säsongen.  Förresten, mina fantastiska marshallhållare, som är 1,80 höga, syns på några trädgårdsbilder från augusti 2010 (under Bildgalleri). När eldarna kommer upp i luften blir det så mycket vackrare än att sätta några stackars marshaller på marken.

Ja vintern fortsätter och man lever på och med drömmar om en kommande vår.  Vi har nu beställt alla våra lökar och allehanda från Holland, det blir en hel del nyheter även i år. Jag tycker om att prova något nytt varje säsong; man ska inte bara hålla på med sina förbaskade fuchsior och luktärtor utan törs pröva något nytt.

Vi kommer att öppna vår trädgård nu redan i april månad. Vi har inte bestämt datum ännu men det kommer att läggas ut på hemsidan. Nytt för i år är att 5 gånger den kommande säsongen kommer det att tas en 20 kr inträdesavgift till trädgården. Pengarna ska gå oavkortat till den lokala Botkyrka-grenen av hjälporganisationen Hela Människan (en av deras representanter kommer att stå vid grinden). De behöver all hjälp de kan få och kan vi hjälpa till på något vis att främja deras verksamhet då gör vi det med öppna hjärtan. Det ska bli jätte roligt. Du kan läsa om Hela Människan på  www.helamanniskan.se  

Trädgården kan också öppnas för slutna sällskap men då måste man kontakta oss i förväg så att vi är förberedda. Sen hoppas jag att vi får vara med i Öppna Trädgårdar anordnat av tidningen Land igen. Det är inte bestämt ännu, vi får se vad som händer.

Vi kommer faktiskt också att stå på mässan Nordiska Trädgårdar (monter AG22) den 24-27 Mars i Älvsjö, Stockholm. Då säljer vi bl a gratulationskort, inramningar och liljelökar bland mycket annat.

Januari månad lider som sagt mot sitt slut, ja tappa inte hoppet alla underbara trädgårdsintresserade. Det är prövningens månad. Jag har dock skådat de första Heleborusen i en trädgård i Tumba, dock inte i vår egen. Jag saknar verkligen Heleborus i vår trädgård men vi har ingen lerjord så jag lyckas dåligt med dem.

Ta hand om er alla, en stor kram från mig.

Våren närmar sig, man lever på hoppet och dagarna blir allt ljusare.

Ta vara på er , ta hand om er och tänk växtlighet och trädgård.

Kram

Stefan