Krönika Juni 2011 | Krönika Augusti 2011

Juli 2011

Hejsan alla älskade, älskade trädgårdsvänner där ute i det avlånga landet Sverige. Hälsningar också till alla andra läsare runt om i världen som ständigt gör mig så förundrad. Tänk att jag, en liten människa i Stockholmsområdet kan nå ut till så väldigt många länder. Det kanske också beror på att vi lägger ut våra krönikor i översättning från svenska till engelska. Jag är jättetacksam, så var ni än befinner er, följ gärna med oss på en liten trädgårdsresa i Sveriges rikes land.

Vi har kommit in i juli månad, faktiskt långt in i juli. Man vill så gärna att sommaren ska bli lång, lång, men sommaren i Sverige är väldigt kort, kort, kort, så man får göra det bästa av det. Om man planerar innan och sätter i gång så fort det går på våren och dessutom håller på så länge det går in på hösten, så kan man komma ganska långt även här i det kalla klimat som vi bor i.

Datumet är den 20:de juli 2011 och jag tackar och bugar för alla besökare som vi har haft hittills de sommarmånaderna som har varit.

Vi har haft öppet och håller fortfarande öppet för välgörenhetsrörelsen Hela Människan vissa söndagar, och vi har haft Öppen Trädgård genom tidningen Land, söndagen den 17:de juli. Det var jätteroligt! Jag älskar att träffa människor och jag älskar och dela med mig av trädgården och den kunskap som jag har. Man lär sig en hel del under årens lopp. I det här sammanhanget måste jag säga att jag är evigt tacksam till min kära vännina Inga, som har delat med sig av så mycket av sitt kunnande. Hon är en ständig inspirationskälla i mitt liv.

En av besökarna som vi hade nyligen i trädgården frågade mig, ”vad är det bästa med att lära sig om en trädgård?” Personligt tror jag att en av den bästa sätten att lära sig om trädgård och trädgårdsskötsel är att prata med andra människor som älskar trädgård och som vårdar och jobbar med trädgård. Då lär man sig väldigt mycket. Tvecka inte att fråga!

Vad händer just nu i vår trädgård i mitten av juli månad? Jag vattnar givetvis ferbrilt för det är högsommar, så det gäller att hålla slangarna i gång. Dofterna sprider sig, och nu är det ju liljornas tid. Liljor i massor. Jag ÄLSKAR liljor. Jag planterar både i krukor och på land. När jag planterar liljor i krukor så plockar jag inte upp dem under hösten; jag klipper ner och ställer dem i källaren, och sedan kommer de tillbaka året därpå – i regel. En lija som vi har nu för första gången i vår trädgård är den fantastiska, exotiska asiatiska liljan Netty’s Pride, med purpur-svarta blommor och vita spetsar. Helt underbart!

Sedan har vi klematisen Summer Snow, som jag har pratat om många gånger förut. Den bara växer och frodas utan att jag behöver vattna eller gödsla. Den ger en prakt av blommor som är utan dess like. Den är helt makalös!

Markgräs är inte min grej. Jag tycker om frodighet; man ska kränga sig fram i en trädgård och fundera – vad är det här, vad händer där? Lite mystik. Sådan är jag.

Någonting som jag är väldigt tacksam över är att jag personligen har tänkt på att trots att juli månad är här, så är det fortfarande mycket som är på gång, som ännu inte har kommit i blom. Jag tänker på silverax (Cimicifuga racemosa), jag tänker på rosenflockel (Eutrochium purpureum), massor av perenner, kärleksört (Sedum telephium) o s v som bara väntar på att komma i gång. Så vår lilla trädgård är verkligen en levande trädgård som håller i gång från början till slut.

Nu ska jag gå upp och sitta en stund i vår gazebo med halmtak som vi byggde för ett par år sedan. Därifrån kan jag titta ner på de vita, glänsande hortensierna Annabel och bara vara tacksam över allt som naturen ger. Livet är för det mesta härligt.

Fortsatt härlig sommar!

Stefan

A Gentleman Gardener

PS. Vi har öppen trädgård söndag den 21 augusti, 12:00-17:00. Inträde SEK 20 till förmån av Hela Människan