Krönika Augusti 2011 | Krönika Oktober 2011

September 2011

Kära trädgårdsvänner, månaderna rullar på och livet går vidare. Jag slänger upp dörren för att ta mig ut i trädgården en sista runda för idag, den 12:e september 2011. Man kan tycka så här i september att sommaren är förbi. Det är klart att mycket är förbi, men samtidigt är det mycket att förbereda och göra på alla sätt och vis. Imorgon kommer mina lökar, mina älskade lökar som vi importerar direkt från Holland. Så de kommande veckorna är det plantering som gäller.

Den här krönikan vill jag börja med att tacka alla underbara fantastiska människor som jag har träffat under den gångna säsongen, dels på de öppna trädgårdsvisningarna vi har hållit till förmån för "Hela Människan", dels alla privata grupper som har varit hos oss. Jag välkomnar er alla, det är så himla roligt att träffa människor. Att dela med sig av erfarenheter, misstag, osv – vi kan lära så väldigt mycket av varandra.

Just nu har jag fullt upp med att plocka svamp i skogen. Jag försöker ta vara på så mycket som möjligt, men det är bara karl-johan, kantareller och trattkantareller som gällar, eftersom mina kunskaper om svamp är väldigt begränsade . Hemma är skörden i trädgården så gott som avklarad. Vi håller på och plockar äpplen och päron, lite (ganske sura!) vindruvor, osv, medan krusbär (underbara!) och björnbär har vi redan fryst in så det räcker.

På framsidan, över rosenbågen på toppen av uppgången, klättrar ett underbart vildvin - rostvinet Vitis coignetiae, som under sommaren har hjärtlika gröna blad som på hösten övergår i en fantastiska roströd färg. Det engelska namnet, ”Crimson Glory” (karmosin glans) säger allt. Färgändringen är nu på gång, och just nu hänger det ner tjocka druvklasar från vildvinet. Druvorna i sig är inte så goda att äta, men bladen går att använda som vanliga vinblad i t ex vinbladsdolmar.

Än så länge är det inte så mycket höstfärger i trädgården – med undantag för Sedum Herbstfreude som kantar uppgången på framsidan, men höstlökarna är snart här och jag måste börja planera. Jag har gått runt trädgården, tagit fram mina skissar, och är redo – och det är bra, eftersom när det väl kommer till, så går allt väldigt fort. Man kan faktiskt hålla på med lökplantering under hela hösten, så länge det är ingen tjäle i marken, och även om det finns lite tjäle i marken kan man plantera tulpaner. Så, om ni tänkte köpa lökar – ge ut er nu, för nu är det hög tid att plantera små lökar.

Delar av trädgården ser ut lite som en djungel – egentligen hade jag behövt beskära saker och ting. Det händer att folk säger ”Åh, vad det ser ut, det bara hänger och hänger och hänger” – det är som en djungel.

Hösten nalkas – det är klart att det är liten vemodigt. Jag menar att det kanske inte är så roligt att se fram emot de kommande månaderna. Men vi som bor i Sveriges Rikes land, vet vad vi har att vänta. Men jag försökar slå bort de tankarna, och koncenterar mig på lökplanteringen.

Just nu blommar klungor av ljust purpurfärgade tidlösor, medan klematisen Summer Snow bara fortsätter att blomma – som den har gjort kontinuerligt sedan midsommar! Amazing! Vackert är det. Min lilla krukdjungel vid uteplatsen – agapanthus, lagerträd, olivträd – kan står där åtminstone en månad till.

Det är så mycket att tänka på – att beskära träd, klippa häckor, att planterna – sannerligen så är man är aldrig sysslolös när man har en trädgård. Och ni, älskade trädgårdsmänniskor, känner säkert till det – ni vet vad jag pratar om. En trädgård är ett levande väsen och det finns alltid någonting att göra. Men vad vore livet utan grönska? Man behöver inte en trädgård. Jag tror att de flesta människor behöver en plats ute i naturen och vara på, för att känna de krafterna som man kan få av moder natur, fader dessutom.

Men, som sagt, sommaren är så gott som förbi, och öppen trädgård den 18 september är den sista för den här säsongen. Jag hoppas att vi kan träffas nästa trädgårdsäsong och under kommande år.

Som min gamla mor brukade säga, ”de som lever får se”; och trädgård är liv.
Så hej hopp! Gå en härlig höst till mötes.

Stefan, A Gentleman Gardener