Krönika mars 2012 | Krönika maj 2012

April 2012

Hejsan alla älskade trädgårdsmänniskor! Nu har våren äntligen anlänt och trädgården kommer till liv med dunder och brak. Den har legat i vila under vinter halvåret och nu - pang! Så väldigt, väldigt mycket har börjat hända. Datumet är 29 april, vi går mot maj måndad – maj sköna maj. April har varit en underbar månad. I vår trädgård har tiotusentals krokusar gett en underbar färg föreställing – särskilt den olyckligt nämda Negro Boy, den mörkaste purpor krokus som finns (fast långifran svart!). Jag planterade den för första gången i höstas – men nu är jag helt såld. Så, så vacker. Tyvärr nu har de flesta krokus blommat över, men alla – vita, blåa, gula och purpor – har visat en fantastisk blomning.

Nu är det massor av vita, stark doftande hyacinter Carnegie som blommar, likaså tusentals anemone White Splendour unbroken white, och narcisserna som blommar fantastiskt. Anemone, som är släkt med vi and tsippor och sprider sig genom rhizomer, ger ett underbart inslag i en vår trädgård – och som bonus finns de inte på rådjurens frukost meny! Angående hyacinter, så tycker jag att de är alldelles för underskattade här i Sverige – de tillför så mycket till en trädgård, och definitivt förtjänar mycket mer än att bara ges bort i krukor som presenter under julsäsongen.

Nu börjar det grönska i träden. Den gamla Magnolia soulangeana som står bredvis huset är gudomligt med sina massor av stora vita och rosa kronblad; vi har bott i huset c:a 16 år, men jag kommer inte ihåg att vi någon gång har upplevt en sådan fantastisk blomning som i år. Jag brukar gödsla den med en halv säck förmulten kojödsel på våren och en halv säck på hösten.

Jag kommer ner till frukträdgården och tar en vända. Här väntar alliumen att slå ut, men det drar ut några veckor till. Just nu så sjunger fåglarna i luften och allting börjas spira. Bara det kunde vara lite, lite varmare.

Vi (alltså A Gentleman’s Gardens tre musketörer – jag, min man Reuven, och vår fotograf Solveig) var i Holland förra veckan på besök hos vår lök leverantör, och naturligtvis passade vi på att tillbringa nästan en hel dag på den nästan ofattbara vackra Keukenhof med miljontals tulpaner och andra lökväxter. Ingen av oss hade varit där tidigare, och vi var 100 procent överens att, helt enkelt, DET MÅSTE BARA SES. Wow! Kanske skriver jag lite mer om besöket i fortsättningen.

Solen håller på att går ned nu över vår lilla trädgård, dofterna sprider sig, och med solens nedgång sluter sig blommorna, bl a anemone och en av mina gamla favoriter, den söta botaniskt tulpan Tarda, som trivs bäst i den mest dåliga jord, gärna i grus och sten.

Just nu i vår grönskan är jag sysselsatt med planering inför höst planteringen, dvs var de nya lökarna ska ner för någonstans. För undrans tid är inte förbi. Inomhus håller jag på med mina liljor. Jag brukar alltid att förplantera de, men i år försöker jag göra ett litet experiment. Jag har hållit hälvten av lökerna undan, och de ska inte förplaneras. Sedan blir det upp till beviset om resultatet verkligen motiverar alla pyssel med förplanteringen. Vi får se. Resultatet rapporterar jag när jag har kommit till någon slutsats –so watch this space! Vidare håller jag på att ansa luktärter. Som jag kanske har berättat tidigare, när man föreplanterar luktärter så ska man kontinuerligt hålla på med klippa av nya bladparet efter de första 2-3 bladparen, tills man planterar ut de i marken. På det sättet får man mycket buskigare och mer stabila plantor.

Allting tar sin tid – likaså allting har sin tid. Mina älskade krokus har varit här för (i mina ögon) ett alldeles för snabbt besök. Men så har naturen bestämt sig. Nu måste jag vänta ett helt år till vi ses igen – men under tiden kommer det att bli många andra skönheter som kommer att fånga mina ögon och mitt hjärta.

Njut alla av en underbar vår!

Stefan, A Gentleman Gardener

_________________________________________________________________________

Så här ser det ut i Keuenhoff, fler Keukenhoffbilder finns här