Krönika december 2011 | krönika februari 2012

Januari 2012

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner! Nu börjar jag det nya året med att hälsa alla mina älskade läsare ett riktigt gott nytt år, för det här är den första dagen på den nya året, 2012.

Klockan är halv tre på eftermiddagen. Jag hade tänkt gå ut i trädgården en liten runda och inspektera, men vädret tillåter inte riktigt det, för det blåser och det snöar lite smått dassigt väder, blandad snö och regn. Det har varit en grön jul i år, till skillnad från förra året. Så vintern har inte infunnit sig. Det är till och med plus grader ute just nu, den första januari. Väldigt märkligt.

Å andra sidan, det har varit tillräckligt kallt för en tillräckligt lång period så att isen har lagt sig över guldfisksdammen. Det är bara ett jätte tungt, genomsskinligt lager och man ser att guldfiskarna vrider sig sakta i långt ner i vattnet. Det ser så märkligt ut.

Mörkret sänker sig fortfarande väldgit tidigt, och det kommer att ta flera veckor innan vi märker av någon ljusning. Som alltid med ett nytt år, är det spännande när man har saker att ser fram emot, men också begrunda – man tänker tillbaks, man ser framåt. Och trädgården lever sitt liv, och vi med den.

I och med att det inte har varit någon riktig vinterkyla, så har till och med små lökar börjat krypa upp ur marken, och det i för sig är lite oroande. Vi får se vad som händer. Jag hoppas fortfarande att vi får åtminstone några riktigt snörika vintermånader, för det här är det väldigt ovanligt.

För att inte tala om natten mellan juldagen och annandag jul då stormen Dagmar drog fram, och det blåste så förskräkligt. Vi var inte hemma, och tack och lov har trädgården har klarat sig relativt väl - det var bara trädgårdsmöblerna for omkring i trädgården. Det har fallit så mycket träd på sina flera platser runt om i Sverige, inte minst i skogen som ligger bara några hundra meter från vårt hus. Många hushåll var strömlösa. Man är så utsatt för vädrets makter. Vem styr vädrets makter?

Som sagt, det är inte mycket jag gör ute i trädgården just nu, men eftersom det inte har varit någon direkt vinterkyla har jag haft möjlighet att tvätta krukor och förbereda, samt ta inspektionrundor. Jag går en runda åtminstone två gånger om dagen oavsett årstid; även på vintern traskar jag fram och tillbaka, begrundar och ser till att allting är som det bör vara och att ingenting oförutsett har inträffat.

Jag är tacksam att vi nyss kommit ut med ytterligare att antal nya gratulationskort, bland annat fem vackra kort med fågel motiv – alla tagna i trädgården av vår kära vännina och fantastiska fotograf Solveig Edlund. Vi skulle inte klara oss utan henne. Sannerligen inte.

Och om jag har redan nämnt fåglar, så är det en sak som man absolut inte ska glömma den här årstiden – nämligen att mata fåglarna. Det gör jag kontinuerligt och jag gör av med en faslig massa fägelfrö och lite leverpastej och ost; å andra sidan, fåglarna tillför så mycket till trädgården. All rörelse i trädgården är underbar.

Som vanligt, under 2012 blir trädgården öppen för besök - både privata sällskap (och kalandariet 2012 är redan full bokat) samt för allmänheten. I år kommer vi att sammarbeta med Röda Korset, och trädgården öppnas 3 gånger (15 april, 13 maj, och 10 juni) med entréavgift 20 kr till deras förmån.

Därtill kommer vi att delta i Tidning Lands Öppen Trädgård 2012 (söndagen den 22 juli) samt Tusen Trädgårdar 2012 (den 11e och 12e augusti). Ni är alla hjärtligt välkomna!

Nu ska jag sätta mig med mina frökataloger och fantisera lite...

Gott nytt år allihop

Stefan, A Gentleman Gardener