Krönika januari 2013 | Krönika mars 2013

Februari 2013

Bilder

Hejsan alla älskade trädgårdsmänniskor och andra där ute. Ett stort värmande hjärta sänder jag från Tumba, Sweden till alla våra härliga läsare där ute i den stora vida världen.

Det är den 14 februari – Alla Hjärtans Dag – och det betyder något extra - om inte annat så kan man skänka en tanke till alla människor, alla som har och alla som inte har.

Dagarna börjar äntligen bli lite, lite längre - sakta går vi mot ljusare tider. Men här i vårt kalla Norden har vi fortfarande fasligt mycket snö och jag fortsätter att elda för fullt här i vårt gamla sekelskiftshus från 1903. Det är inte direkt vår i luften än, det snöar som bara den och jag har inte varit med om någonting liknande under de 19 år sedan jag kom till den här platsen på jorden.

Men det börjar spira lite i kroppen i alla fall. I och med att ljuset sakta börjar återvända så händer det någonting i kroppen. Det är precis som om man stoppar i sig en faslig massa optimism-piller och tänker ”nu är det inte länge till”. Det är som när man var liten och väntade på tomten – snart, snart, snart. Trots detta är det bister vinterkyla fortfarande. Men ge inte upp, våren är i sikte, så håll ut säger jag bara.

Jag är mitt upp i planeringen inför våren och sommaren 2013, och det ska blir jätte roligt. Jag ska försöka att inte ta ut någonting i förväg, bara det inte blir ösregn varje gång jag håller öppen trädgård. Men vi håller tummarna, för vi har lagt ut nu här på hemsidan vilka söndagar vi kommer att hålla öppet till förmån av RödaKorset. Och likadant så firar tidningen Land 20 år med ”Öppen Trädgård” den 21 juli (kl 12-18.00) och naturligtvis ska vi med vara.

Nu är jag på gång och sätter lite frön. Det börjar bli dags för de tidigare fröerna – heliotrope och chilipeppar bland annat. Sen har jag köpt lite luktärter. Varje år säger jag till min själv att jag inte ska göra det igen – sedan kan jag inte låta bli. Ja, man kan inte vare utan sina fröer. Vad vore ett liv utan frön? Det är så vi kom till, så varför inte fortsätta med proceduren? Ett frö är ett frö, ett liv är ett liv, och en planta är en planta. Låt oss växa.

Jag har nedtecknat så många saker som SKA göras. Det är också någonting som jag råder er alla att göra. Anteckna om ni inte har något annat för er. Det finns inte så mycket annat att göra ute i de flesta trädgårdar i Sverige nu förutom att skotta snö. Men fram med papper och penna, skriv ned era tankar och idéer, för sedan när väl våren brakar loss har man sällan tid att förverkliga alla ideér som man hade i januari och februari. Man glömmer bort också. Jag får mycket mer känslor och tankar på vad man kan göra vid den här årstiden än vad jag får mitt upp i sommaren, då har jag fullt upp med att ta hand om trädgården. Egentligen är det ganska mysigt vid den här årstiden trots att jag hatar vintern, men har man ett glas rödvin i handen så kan tankarna fara iväg. Med papper och penna kommer man långt här i livet. Så känner jag det.

Jag har så många idéer nu som har kommit fram de senaste veckorna om vad jag vill göra i trädgården. Om jag sedan kommer att göra de är en helt annan femma. Men planerna finns, tankarna finns, och vad vore livet utan drömmar? Trädgårdslivet börjar återvända.

Håll ut kära människor, håll ut – det blir vår även i år för oss allra flesta.

En stor Alla Hjärtans Dag kram till alla.

Stefan, A Gentleman Gardener