Krönika mars 2014 | Krönika augusti 2014

BILDER

April 2014

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner!

I dag är det skärtorsdag, 17 april 2014, så säger jag ‘glad påsk’ till alla som firar påsk, samt ‘chag sameach’ till de som firar pesach (den judiska påsken).

Vi har precis kommit hem från plantskolan och bilen är packad med säcker av kogödsel, samt rosen gödsel, rhododendron gödsel, och andra godis till trädgården.  Det är jätte bra att lägga en 5-7 centimenter lager kogödsel på rabatterna på våren, och sedan vattna ordentligt så att gödsel går riktigt ner i jorden.

Som det blommar i trädgården just nu! Hela trädgården sprider doftar av vår. De sista krokuserna håller att tacka för sig för i år och det känns bara så konstigt att den här fantastiska säsongen  är snart historia. Varje säsong har sin förtjusning och just igår pratade jag med goda vänner om konsten att hålla i gång trädgården från början till slutet av året. Det är en konst i sig.  Jag tycker personligen att jag har lyckats relativt bra, men det finns alltid mer saker att göra.

Nu är det hyacinternas tur i trädgården, att göra sin entré. Som det doftar! Jag planterade c:a 200 hyacinter i höstas, mestadels den gamla vita favoriten Carnegie, men även en hel del Blue Pearl. Hyacinter ska man använda som växelbruk och helst undvika att plantera hyacinter på samma plats varje år.

Och sedan måste jag göra ett slag för anemoner. De tillhör vitsipp släktet men är circa fem gånger större. Vi har tusentals i blom här i trädgården, och de utstrålar en skönhet under träden och buskarna utöver det vanliga. Det gäller särskilt anemon blanda White Splendour, unbroken white men likaså anemon blanda Blue Shades (som namnet antyder, är de i olika nyanser av blå).

Fruktträdgården på framsidan (med sina äpple, päron och plommon träd samt vinranka och krusbär buskar) har aldrig varit så vacker som det är i år — en salig blanding av bl a de sista krokuserna, de nykomna hyacineter, muscari armeniacum (pärl hyacinter), olika tulpaner, anemoner, påskliljor, och massor av blå scilla. Älskade vår – välkommen.

Som ni kanske känner till, ibland är vi lite (eller mycket) försenade med publicering av nya bilder och krönikor här på hemsidan. Men nu finns vi även på Instagram (Agentlemansgarden) samt Facebook (gentlemans garden och gentgard.se), där vi försöker ge  ut nya insläg samt bilder (tagna av mig, inte Solveig) minst en gång i veckan. I andra ord, nu är det möjligt att följa den snabba utvecklingen i trädgården nästan kontinuerligt. Slutligen, jag skulle även passa på att nämna att det nya numret av tidningen Hemträdgården, som kommer ut faktist idag, innehåller ett reportage om A Gentlemans Garden. Missa inte detta!

Nu är det dags att gå ut till skogen för att plocka lite nässlor...

Ha det så bra!

Stefan, A Gentleman Gardener