Krönika december 2013 | Krönika februari 2014

BILDER

Januari 2014

Hej alla älskade trädgårdsmänniskor som läser våra krönikor och följer händelserna i vår lilla trädgård.

I dag är det trettondagsafton den 6 januari 2014. Det är med spänning som jag ser fram emot det nya året. Vad vore livet utan förväntningar och spänningar? Det är så jättekonstigt i år, vid den här årstiden brukar vi vada i snö i trädgården, snö, is och kyla - men i år är ett exceptionellt år. Det är grönt och fint och vårtecken börjar visa sig. Snödroppar börjar komma upp och det här känns som vår. Det är verkligen inte som en vintermånad i Sverige brukar vara.

Men jag säger bara carpe diem - fånga dagen! Det betyder väldigt mycket för mig och jag tror på ordens starka betydelse. Vi lever på hoppet, vi lever med förväntningar för det kommer att hända på det ena eller andra sättet. Just nu sitter jag försjunken i trädgårds- och frökataloger, det är fullt upp med att bestämma mig vad jag ska plantera i år. Jag gör massor av skisser över vad och var jag ska plantera under den kommande säsongen.

Ska sanningen fram har jag nästan bestämt vad jag ska plantera, men inte riktigt, jag passar på att göra grundarbetet med planeringen nu, för sedan när säsongen kommer i gång har jag fullt upp. Jag känner mig lite som en hare;  hoppar runt bland plantskolarna och frökatalogerna. Men just nu i januari, när det knappast är något att göra i själva trädgården,  finns det tid att tänka och planera vad man ska göra, eller vill göra (om man har möjlighet att förverkliga allting är en helt annan femma).

Men vad vore livet utan drömmar? Drömmarna, de kan krossas, absolut (de flesta av oss har kanske varit med om det någon gång) med trädgårdsdrömmar kan man förverkliga med sina egna händer, på sin egen mark och i sin egen smak. Själv känner jag ett väldigt starkt samband till trädgården. Till exempel, när jag sätter lökar på hösten, så ger jag en puss till varenda lök, varenda planta, för de ska ned i marken och de förtjänar all den kärlek som en växt kan ge. Jag är fullkommit övertygad om att växtkraften finns inom kärlekens tecken.

När det är sådant här januariväder är det bra att tvätta krukor och sköta om sina trädgårdsredskap om man har möjlighet till det. Då sparar man mycket tid under senare delen av våren, för när våren väl kommer igång är det så väldigt mycket att göra - en riktig febril tid!

Det här vädret har jag aldrig varit med om under de 18 åren vi har bott i Tumba. Det är grönt och fint och det blir enorm knoppsättning inför våren. Det känns lite konstigt men jag håller på att gödsla. Det har jag aldrig gjort så tidigt om året, men varför inte testa någonting? Säg aldrig ”aldrig” till någonting i livet, för man vet aldrig vad som händer, varken i en trädgård eller i livet. Men gödsling vid den har årstiden – i januari – känns väldigt spooky! Men jag prövar – sedan får vi se vad som händer.

Jag känner mig ödmjuk inför naturen. Det låter jättekonstigt att säga så; jag får nästan en tår i ögat när jag säger det. Men trädgården har gett mig personligen så otroligt, otroligt mycket. Man behöver inte äga en stor trädgård, det lilla räcker gott – även en lägenhetsbalkong räcker gott. Men att se växligheten, växtkraften i en planta ger mig styrka. Trädgård är egentligen en enda stor förväntan. Vad som komma skall. Så är det för mig åtminstone. Jag tänker på den engelska poeten William Blakes ord:

To see a World in a Grain of Sand
And a Heaven in a Wild Flower,
Hold Infinity in the palm of your hand
And Eternity in an hour.

Gott nytt år alla ni besökare här på A Gentleman’s Gardens hemsida. Jag ser fram emot att träffa alla som har möjlighet att komma till trädgården på riktigt de dagar vi håller öppen för allmänheten; vi börjar vid slutet av april och fortsätter till och med augusti.

Hjärtligt välkomna.

Stefan

A Gentleman Gardener