Krönika februari 2014 | Krönika april 2014

BILDER

Mars 2014

Hejsan alla trädgårdsvänner!

I dag är datumet den 11e mars 20014. Jag sitter i min fruktträdgård och tänker på sången ”If my friends could see me now” från musikalen Sweet Charity. Shirley MacLaine sjunger om att hennes vänner skulle se henne ”eating fancy chow and drinking fancy wine”. Jag tänker på om mina vänner kunde se mig sittande här på knä i ett hav av tusentals krokus.

De första krokus som brukar slå ut i vår trädgård är den vita skönheten crocus crysanthus Miss Vain. Den följes av många andra krokus, t ex crocus crysanthus Prins Claus (vit med bredda purpurfärg rand) och den stora vita crocus vernus Jeanne d’Arc. Jag satsar mest på vita och lila nyanser. Just nu blommar en av mina absoluta favoriter, krokusen Negro Boy. Namnet till trots är det inte alls svart, men det påstas vara den mörkaste krokus i världen – en mörk, rik lila färg. Helt suverän. Utan att överdriva alls, kan jag lätt säga att det är många tusentals krokus av olika former och färger som blommar just nu i vår trädgård.

Känslan att sitta i det gröna gräset, omgiven av ett hav av krokus medan fåglarna kvittrar i bakgrunden, fjärilerna flyger och biarna surrar omkring – allt detta den 11 mars, med +13 grader i luften och strålande sol – är så magiskt. If they could see me now. Kära nån, jag kunde sitta här hela eftermiddagen med ett glas vin i handen och bara titta på vad som händer omkring. Allting som har varit i trädan, marken som har varit grå och kall, börjar nu lysa av tusentals krokus...

Krokus blomningen är faktiskt 7-8 veckor tidigare än det brukar var. Men jag ska inte klaga, för jag tror inte att det bli någon vinter här, och jag hinner göra så mycket i trädgården. Samtidigt är jag lite orolig – vi ska inte öppna trädgården förran den 27 april (till RödaKorsets förmån), och frågan är: vad kommer att blomma då?

Jag försöker göra någonting i trädgården varje dag (annars kunde vi inte ha den trädgården som vi har), men samtidigt är det viktig att ha njutningspauser, vilopauser. Att känna dofter, att se vad naturen ger, att höra fåglar kvittrar, att ta promenader – allt detta är så viktigt. Och släng de förbaskade hörlurarna när ni ta promenader! Lyssna till fåglarna i stället.

...Jag ska resa mig här från fruktträdgården för jag blir nästan lite rörd när jag går omkring här. Och sen ser jag allting annat som komma skall inför säsongen: hyacinterna som börjar sticka upp, allium som är upp 10 cm. Det är  verkligen undranstid. Visst är det mycket arbete med en trädgård – det ska jag inte förneka – men den kärlek jag har för den platser är så mycket större. Så lite värk i ryggen, den får man ta.

Den violblå-purpurfärde Tommasinianus Ruby Giant är en annan fantastisk krokus. Utav någon anledning så tror jag att just vår trådgård här på Kungsvägen 10, Tumba har de ultimata odlingsbetingelserna för krokus. Jag är ingen vetenskapsman, men jag tror att det kan beror på att det är en sluttande söder tomt som blir stekhet på sommaren och där vatten rinner undan, för vi har väldigt många krokus som jag inte har planterat, som har spridit sig enormt – och det är inte helt vanligt. Och andra sidan, snödroppar t ex trivs inte särskild bra i vår trädgård (trots att vi har haft några vackra stycken i år), och att inte nämnar lupiner – våra närmaste granner får massor av vackra lupiner varje år, medan alla våra försök att får de in i trädgården – i olika platser och olika typ av jord –  har varit förgäves.

Nu håller jag på att skriva ner idéer angående min höst plantering. Nu ser jag luckorna i trädgården och tänker ”där skulle jag sätta någonting” ”varför har jag inte tänkte på det?” Tänk att man, efter så många år, ständigt kommer med nya idéer; detta är faktiskt en del av tjusningen med en trädgård, att idéerna flödar.  Det är ett ypperligt tillfälle nu – i mars -  att man ska planera inför höstplanteringen! Lita på mig – det löner sig i längden.

Ha det riktigt gott där ute,

Hälsingar från Tumba

Stefan, A Gentleman Gardener