april 2016 / juni 2016

Maj 2016

Hejsan alla underbara trädgårdsmänniskor som följer oss här på vår hemsida.

Några av er vet nog redan att vi har en Facebook-sida (A Gentlemans Garden) där vi lägger ut bilder från trädgården oftare än här på hemsidan (låt vara att de inte håller samma höga professionella nivå).
Idag är det Kristi Himmelsfärdsdag och det betyder vårens ankomst för oss svenskar.

Tack och lov, har alla mina rosor inte frusit i år, det har inte varit så många riktiga frostnätter. Så när trädgården är öppen den 3:e juli (då vi även kommer att ha musik i trädgården spelad av kvartetten Klarinett Con Brio), kommer rosorna att blomma fantastiskt. Jag planterar mest ”rambling roses ”som klättrar upp i trädgården och det kommer att bli ett fantastiskt rosenår.

Våren har även kommit för de träd som har övervintrat i friggeboden – olivträdet, lagerträden, olika palmer osv. Krukorna med afrikas blåa liljor (agapanthus africanus) får vänta ett tag till innan de tas ut, för det kommer nog att blir många kyliga nätter framöver.

Som trädgården blommar! Bland träden har magnoliorna har slagit ut. Vi har planterat några magnoliaträd med vita blommar – t ex stjärnmagnolia Stellata Waterlily med sina rent vita, stjärnformade, fyllda blommor och den japansk magnolian Kobus (som hör till de härdigaste men brukar ta en hel del år innan den börja blomma).  Vid huset har vi en gammal praktmagnolia, magnolia Soulangeana som fanns här när vi flyttade in. Den har säkert många decennier på nacken men fortsätter, år efter år, att producera maffiga vackra rosa blommar.

På marknivån är det tulpaner, påskliljor och pingstliljor i mängd. Det är helt magiskt. Olika sorts fritillaria har börjat inta sin plats i trädgården. Vi har haft den söta fritillaria meleagris i trädgården några år och de har nu börjat sprida sig och dyker upp här och där - ett säkert tecken på att de trivs hos oss. Nu, för första gången, har vi även den ståtliga kejsarkrona (fritillaria imperialis), med sina gula/orange kronblad samt några mörka, nästan svarta klockliljor (fritillaria persica).

Tack vare ett högt rådjurstängsel omkring trädgård har vi inga problem med rådjur, men jag har läst att de flesta blommorna i släktet Fritillaria anses vara ganska rådjurssäkra. Jag ger inga garantier – jag bara för vidare budskapet.

Det är så mycket som händer vid den här årstiden att man knappt hinner med något annat än att bara njuta. Det är så mycket arbete just nu; det är gödsling på gang, jag håller på att omplantera krukor, liljorna ska ses efter, och jag har precis avslutat min nässelplockning (både i trädgärden och i närområdet). Nässlor är en växt som jag tycker är alldeles för underskattad, de har så mycket näring. Jag plockar ungefär 30 liter varje vår. Nu har min man sagt att det räcker – vi har helt enkelt inte plats i frysen. Kirskål är en annan växt som vi, tyvärr, har i överflöd. Till skillnad från nässlor är kirskål ett riktigt ogräs som vi helst skulle vilja bli av med men - som alla som har kirskål i trädgården säkerligen vet – det är svårutrotat. Så för vår del gäller det att gilla läget och ta tillvara på den genom att använda den i pesto, soppor, gratänger, pajer osv.

Paddorna är i full gång. På vår Facebook sida har vi lagt ut några roliga “fångadepå bar gärning” bilder av paddorna i näckrosdammen. Full aktivitet!

Om ni är i Tumba trakterna lördagen den 21 maj, passa på att komma förbi och hälsa på oss vid trädgårdsmarknaden i Hågelbyparken (kl. 11.00-15.00).

Kunskap, trädgård, liv. För mig är det nästan otänkbart att inte ha en trädgård.Det ger mig såväl kraft som styrka. Samtidigt är det mycket arbete, men det måste man vara beredd på när man lägger ner sin själ i en trädgård.

Ha det så bra!

Stefan, A Gentleman Gardener