mars 2017 / Juni 2017

Maj 2017

Hej trädgårdsvänner,

Det har blivit maj månad – äntligen. Våren är här enligt almanackan. Klarblå himmel, fåglarna kvittrar och livet börjar återvända för de flesta av oss efter den långa mörka vintern.

Jag är på väg in i fruktträdgården. Det har varit en fantastisk blomning här i trädgården på Kungsvägen 10. Tusentals krokus, som nu har blommat över, ersattes av ett hav av vita anemoner, anemone blanda, White Splendour,unbroken white. I vår lökklubb (A Gentlemans Bulb Club) har vi ävenrosa och blå anemoner på löklistan, men personligen föredrar jag de vita (jag blev någonting av en ”white freak” efter ett besök på Vita Sackville-Wests Sissinghurst trädgård, med dess berömda White Garden, för många år sedan).

Allium är på gång här nu i trädgården och jag tror att det kommer att blomma nästan tusen stycken i år. Först kommer Purple Sensation, som brukar blomma i fruktträdgården samtidigt med massor av röda vallmo), efter några veckor kommer  de lägre men grövre Christophii. Allium är bland de lökväxter som trivs alldeles förträffligt i vår trädgård.  Några andra inkluderar anemoner, vintergäck, scilla (blåstjärna) samt Upplands landskapsblomma fritillaria meleagris (kungsängslija).

Nu gör jag ett slag för camassia (stjärnhyacint), som är väldigt ovanliga i Sverige men som klarar kylan bra, åtminstone i våra trakter. Dessa praktfulla och långlivade lökväxer, som blommar i maj-juni, upptäckte jag först för 3-4 år sedan under ett trädgårdsbesök i England (om jag minns rätt, var det i den fantastiska Ness botaniska trädgård i nordvästra England), och sedan dess har vi haft camassia både i trädgården och i lökklubbens lista.  De finns mestadels i olika nyanser av blå/blågrå,  t ex camassia quamash ’Blue Melody’, som bär många mörkt blå, stjärnformade blommor på varje 30-40 cm stjälk, men den finns även några vita och gräddfärgade sorter, t ex leichtlinii Alba (höjden 70-80 cm). För min del utgör camassia ett underbart försommartillskott i trädgården. Camassia härstammar från bergen och prärien i västra Nordamerika och en gång i tiden utgjorde camassialökar en viktig näringskälla för ursprungs- befolkning. Jag har läst att rostade camassialökar smakar som söt potatis, men ännu sötare.  Men, mellan dig och mig, blir de mycket billigare att använda vanlig sötpotatis i matlagningen...

Vi har precis kommit hem från England där vi har sett några fantastiska trädgårdar, bl a Brodsworth Hall utanför Doncaster i södra Yorkshire (http://www.english-heritage.org.uk/visit/places/brodsworth-hall-and-gardens) där English Heritage har återskapat en viktoriansk trädgård runt en halvt-förfallen viktoriansk herrgård. Överdådiga formklippta buskar är det mest imponerande inslaget i trädgården.

I norra Wales besökte vi den National Trust-ägda Bodnant Gardens (https://www.nationaltrust.org.uk/bodnant-garden), som har mer än 250 000 besökare varje år. Trädgården är mest berömd för sina rhododendron, azaleer och kamelior, som kan lätt konkurera med vår egen Sofiero utanför Helsingborg. Och som tur var hade vi prickat in besöket precis vid rhododendronblomningens höjdpunkt! Hisnande vyer, häpnadsväckande färger!

Tajmingen var mindre lyckosam när vi besökte det privat-ägda godset Cholmondeley Castle (http://www.cholmondeleycastle.com) i Cheshire, c:a 25 minuters bilfärd från Chester. Blomningen av påskliljorna var mer eller mindre över, men tecken fanns överallt att, hade vi varit på platsen kanske två/tre veckor tidigare, hade vi upplevt säkert många hundratusentals påskliljor i full blom. MEN, även utan påskliljorna var trädgården en av de vakraste vi har besökt någonsin och ett besök där är ett MÅSTE om ni finns i trakterna.

England ligger minst en månad före oss men även här blir det grönt så småningom och nu börjar det röra på sig. Jag håller på att dela plantor (just nu sysslar jag med att dela snödroppar) och jag är på gång med plantering av massor av krolliljor – det är också någonting jag brinner för. Det finns någonting att göra i trädgården varje dag vid den här årstiden. Nu ska jag ta min sista kopp kaffe och sätta i gång och plantera...

Ha det så bra,

Stefan, A Gentleman Gardener

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

anemone