september 2016 / maj 2017

Mars 2017

Hejsan alla trädgårdsvänner!

Nu är vi inne i den andra delen av mars månad och det är med glädje att jag kan konstatera att under de över 20 år som vi har bott här i vårt hus i Tumba har trädgården aldrig varit så vacker vid den här årstiden som det är nu. Utan den minsta överdrift kan jag berätta att vi har bokstavligen tusentals krokus i blom i trädgården just nu, av olika storlek och färg, från den grädd-färgade småblommiga crocus crysanthus Miss Vain till maffiga crocus vernus ’Negro Boy’ som, den icke-politisk korrekt namn till trots, är inte alls svart utan mörk purpur (men de sägs vara den mörkaste av alla krokus). Blommingen är så imponerande just nu eftersom vid den här tiden blommar de tidiga krokusen fortfarande samtidigt som de senblommande krokusen tex den stora vita ’Jeanne d’arc’ har börjat blomma.

Tills för 4-5 år sedan hade vi inte vintergäck i trädgården och, ärligt talat, var vi lite avundsjuka på några trädgårdar i området som hade en mängd av vackra gula tecken på liv efter vintern. Då fattades beslutet att vi själva skulle plantera några stycken. Det visade sig att beslutet var klokt – vintergäck trivs verkligen i vår trädgård, och de har spridit sig enormt. Vi har även köpt vintegäckslökar från Holland via vår lökklub (A Gentlemans Bulb Club), och resultatet är vintergäck som är väsentligt större en de vanliga svenska vintergäcken – men som sprider sig lika väl!

Ett annat viktigt inslag i trädgäden just nu är snödroppar, som blommar exceptionellt fint i år. Bland annat har vi ett bestånd av snödroppar som vi tog hem från Ungern för 17-18 sedan.  Vi var i bilen på väg någonstans under en tre-veckors-lång vistelse när vi körde förbi ett fält av snödroppar – en fröjd för ögat som jag aldrig sett tidigare eller upplevt sedan dess. Klart att vi var tvungna att stanna bilen, stiga ut och gå och beundra den vackra synen. Efter att vi hade klivit tillbaks i bilen och kört en kort stund därifrån stötte vi på en bonde som hade snödroppar till salu. Eftersom vi inte kunde ett ord ungerska, var det omöjligt för oss att fråga efter härkomsten av de vackra vita pärlor som vi köpte och senare planterade i ett skyddat hörn i en trädgården långt därifrån, och som år efter år kommer tillbaka som ett vackert minne av en extraordinär upplevelse.

I höstas satsade vi för första gången på en stor plantering av olika iris, och resultatet börjar visa sig. På framsidan, till vänster om trapporna upp från grinden, har vi nu hundratals mörkt blå iris sibirica, medan vid gången bredvid dammen påväg upp mot den bakre trädgården finns massor av den blå-grå iris Katherine Hodgkin. Den har ett fantastiskt vackert blå-gult mönster på blombladen. I en artikel i den brittiska tidning The Daily Telegraph, beskrevs Katherine Hodgin, inte för intet, som ”Queen of the dwarf irises”.

Just nu händer allt i trädgården så fort, så det blir en hel del nytt att berätta när det är dags för nästa krönika.

Hej så länge!

Stefan

A Gentleman Gardener