Krönika 25 feb 2009 | Krönika 6 april 2009 | Alla krönikor

A Gentleman´s Gardens trädgårdssite har i april 2009 funnits i ett helt år. Ett fantastiskt år för oss och vår trädgård. Vi tackar för alla trevliga och uppskattande meddelanden som vi har fått från trogna besökare inte bara i Sverige utan också i USA, Canada, Israel, England, Danmark, Norge, Tyskland och Spanien.

24 mars 2009

Jag konstaterar att vi har fått bakslag. När man som mest behöver våren då slår vädret tillbaks. Man glömmer så lätt livets tråkigheter. Jag  tittar i mina trädgårdsdagböcker; jag tycker att alla människor skulle skriva en trädgårdsdagbok - då kan man gå tillbaks och se vad som hänt vädermässigt under många långa säsonger. Här i södra Stockholm gick vi vårdagsjämningen till mötes fredagen den 20 mars. Det har gått några dagar sedan dess och som sagt kom ett bakslag med otrolig kyla och tjäle i marken typ en meter. Jag har lätt att hålla mig för skratt.

Men likväl så börjar våren göra sig gällande. Jag är ingen morgonmänniska, det erkänner jag, men i alla fall håller jag lite koll på vad som händer. Trots bakslagen som kommer fram på vårkanten så är våren äntligen här, och i Stockholmsområdet idag den 24 mars gick solen upp kl 05.42 och går ner 18.10.

Att vi går mot ljusare tider här i Stockholm är väldigt påtagligt nu i mars månad och det sker med vindens hastighet. Man går ut i trädgården och tar sina rundor och ser allting som börjar gro. Kylan är inte särskilt rolig men det är något som man får ta. Vår trädgård ligger några veckor efter mot hur det brukar vara, men man ser de små knopparna och allting som börjar sticka upp ur jorden och man tänker :  -Vilka massor av lökar som jag planterade i höstas!  Nu får vi äntligen börja se resultatet som man har väntat på hela långa vintern. Ljuset har återvänt, äntligen. Fåglarna har börjat kvittra, det skallrar i buskarna och i våra trakter gäller det att mata fåglarna; nu kommer även flyttfåglarna förbi på sin långa vandring och alla är lika hungriga. Det är så lätt att glömma bort att vid den här årstiden finns det fortfarande väldigt lite för fåglarna att äta i trädgården. Naturen vaknar till liv, allting börjar röra på sig.

Man riktigt ser hur det börjar pirra i människors kroppar och själar och helt plötsligt får människor leenden i ansiktet vilket de inte haft på väldigt, väldigt länge i vårt kalla klimat.

I trädgårdssammanhang är det mycket som händer i mars månad. Det gäller att gå runt trädgården med aktning och tänka på alla förväntningar inför en kommande trädgårdssäsong. Personligen håller jag igång med mina fröplantor. Mina luktärtor har jag redan ansat, jag har dem fortfarande i såjord och när de börjar växa till sig lite så klipper jag av dem vid andra eller tredje bladparet - då förgrenar de sig. Så får man en tjockare och finare planta. Detsamma gäller med dahlior. Dahlior kan man förplantera i våra trakter i mitten på mars ungefär för att få en tidigare blomning. Man behöver inte förplantera dahlior, man kan direktplantera, men då kommer de igång lite senare; det är bara att välja efter behag.

Jag väntar som sagt med att beskära mina fruktträd för jag är fullt sysselsatt som det är med planering och plantering. Jag går upp till vinden och kollar mina liljor som står där och väntar. Jag känner att jag har lite framförhållning helt enkelt, som jag så ofta pratar om. Jag ser snödroppar i vår trädgård; jag står och tittar på en snödroppe och är medveten om att en trädgård genererar så många minnen. Tänk så mycket minnen en trädgård för med sig; man delar plantor med andra man känner, människor man har älskat, människor man minns. Tänk om vi alla kunde dela med oss med våra små plantor. För allt liv är ett liv. Jag tittar på en bunt snödroppar och tänker på att för många år sedan hade vi förmånen att vara nere i Ungern under februari månad: Vi körde förbi en skog och plötsligt skrek jag

– Stanna bilen!.

Det var en skog av snödroppar, det var första gången i mitt liv jag såg en skog av snödroppar. Jag blev häpen. Vi åkte vidare och gick in på en restaurang och bad om kniv och gaffel och rusade tillbaka till skogen för att gräva, gräva… Det är min personlighet; inte för att jag går in och gräver i privata människors trädgårdar, men lite trädgårdsminnen det tycker jag man ska ta med sig när man är ute och reser. Nu, många år senare har vi faktiskt en liten grupp ungerska snödroppar i vår trädgård som troget kommer upp år efter år.

Och sen är det snart dags för mig att plocka fram papper och penna och börja skissa höstplantering 2009; det gör jag när krokusen kommer upp, och det börjar röra på sig i marken. Det är ett jättebra tips att göra en skiss för annars glömmer man så lätt, när årstiderna passerar revy . Det är någonting jag verkligen kan rekommendera; kanske låter det helt galet men tro mig, ni tjänar in otroligt mycket tid och kraft på det. Ta fram papper och penna och gå runt i er trädgård nu i mars och filosofera och tänk till och se vad som kommer upp. Fram med måttbanden, mät centimetrar, tänk vad kan jag plantera här osv. Det finns alltid ställen i en trädgård där man kan få ner plantor, men när man står där på hösten är det väldigt lätt att glömma bort. Vad hände här då, vad gjorde jag nu då?

Vattenslangen drog jag igång förra veckan – med facit i handen ett misstag, sen dess har det frusit till. Att kalka gräsmattor det gör vi den här årstiden i våra trakter och även gödslar våra avenbokshäckar. Avenbok, som många andra häckväxter, behöver lite näring så här fram på vårkanten. Lite roligt var det, att det kom lite snö härom dagen och då passade jag på att strö ut Chrysan över hela trädgården, så att all den näring som ska ner till våra älskade smålökar.

Vänner där ute i den stora vida världen, vi går en senvintervår till mötes. Ljuset har återvänt och i trädgårdssammanhang slocknar hoppet aldrig. Jag lovar, det blir en vår i år också. 

Tro på mänskligheten, den finns här, högst levande.

A Gentleman Gardener