Krönika mitten på april 2008 | Krönika tidig maj 2008

Sen April

Stora starka känslor, så är det när man är trädgårdsmänniska, man gör inget i liten dos det är allt eller inget som gäller,så är det när det gäller trädgård.

Följ med mig på en resa som kanske kan leda någon vart. Vi börjar där det hela började på en gata i södra Stockholm, grinden öppnas grinden stängs och så stiger vi in, jag och min partner, in i vår trädgård för första gången för drygt 11 år sedan - en trädgård som skulle komma att förändra våra liv.

Jag har alltid varit trädgårdsintresserad - trädgård har följt mig genom livet. Jag kommer ihåg när min mor och jag cyklade ut i de småländska skogarna och mor visade mig blommor och växter. Man sår det där lilla fröet i barnet, så är jag övertygad om att det där lilla fröet ligger där och gror och så en vacker dag - det kan ta många år - kommer det fram. Tänker jag tillbaks så har det tagit många år för mig, men jag tänker på det där fröet jag planterade när jag var barn i balkonglådorna och den kunskapen som mina föräldrar förde med sig, med skog och natur. Växtkraften som de sådde i mig.

Nu är vi inne i mitten på april vi går snart in i maj månad och redan säger jag godnatt till våra underbara krokusar. Krokusen har blommat över och det är cocktailpinnat precis överallt. Ja, det underlättar ju när man planerar för hösten.

Jag försöker ju ligga två säsonger före, i trädgårdssammanhang ska man helst göra det. Det går inte att stå där med en påse på hösten och säga vad ska jag plantera nu då. 10 lökar - nej, nej, köp på. Ös på, säger jag vad det gäller trädgård. Inte bara trädgård, även om man har balkong. Jag träffar ju många människor som har underbara balkonger och de är så trädgårdsintresserade så. De kanske bara kan visualisera att de har 10 000 krokus, men de tycker det är lika kul med trädgård som en person som har 1000 kvm trädgård.

För trädgård är trädgård och trädgårdsmänniskor behöver inte bara vara de som bor i hus det är folk som har en plätt att odla på. För har man en plätt att odla på då kan man tror jag göra under. Det borde vara allas mänskliga rättighet - alla borde ha möjlighet att få ha en liten plott . Så det där lilla fröet och se hur det utvecklas och tänk vad mycket som kan hända.

Välkommen in till mig.

A Gentleman Gardener

anemon