Krönika mitten på maj 2008 | Krönika juli 2008

"Mannen som har planterat en trädgård känner att han har gjort något för det goda i världen." Charles Dudley Warner eller Vita Sackville-West

Juni 2008

Nu är det Allium som dominerar trädgården, men så mycket annat också. Explosionen är fortfarande på gång. Början av juni är tulpantider i vår trädgård och den månad som vår fruktträdgård blommar som finast med vallmo och allium i häftig kombination "-Monet släng dig i väggen".

Att ha en trädgård det är som en djungel, men vad kul det är om man orkar. Med tid och kraft och möjlighet. Jag anser nu efter 10 år i vår trädgård att vi har kommit en bit på vägen. Det hade kunnat gå fortare men samtidigt kanske vi behövde de här 10 åren för att verkligen kunna få igång någonting som vi tror på.

Vi har försökt skapa en annorlunda trädgård och det här är bara början. Mycket som man planterar och har planterat kommer att ta flera år innan det gestaltar sig, innan det blir någonting av det. Man lever ju på hoppet för utan hopp...nej, hopp är skönt. Det är någonting som är så spännande med en trädgård. Förväntan, man förväntar sig så mycket och så blir det så många besvikelser... men sånt får man ta.

Tänk så mycket som har gått bort i vår trädgård, man undrar -Vart tog det vägen? Sen händer det så mycket annat och så är man ständigt lika glad. Det finns alltid något nytt att plantera. Det kanske är det som gäller när man har trädgård egentligen , låt det dö och så planterar man någonting nytt.

Det är en ständigt process här i trädgården och kunskapen har jag inhandlat under vägens gång. Kontakter har jag skapat, människor har jag träffat. Jag hade faktiskt sådan tur att jag träffade redan på tidigt stadium flera trädgårdsmänniskor som har inspirerat mig. Några har gått ur tiden, men den kunskap jag har fått av människor i trädgårdssammanhang den är helt otrolig.

Ingen trädgård skapas från ingenting och kunskap måste samlas. Jag har gått en utbildning på något sätt med personer som jag har träffat under årens lopp. Det finns hela tiden någonting att lära jag är fortfarande väldigt ivrig. Tänker - kan jag verkligen det här?

Vi har gjort misstag Oh ja. Oh vilka misstag vi har gjort . Jag kommer ihåg när vi kom till den här platsen för tio år sedan vad jag var ivrig. Jag skulle köpa allt. Mitt råd till nya trädgårdsägare - Var inte för ivrig! Läs på! Var lyhörd, envis, frågvis och nyfiken. Man lär sig under resans gång. Misstagen görs och kommer att göras och det är en massa jobb men det är inspirerande också.

Jag känner nu när jag går omkring här halv elva på kvällen att TRÄDGÅRD ÄR LIV.

Trädgårdshälsningar från

A Gentleman Gardener


Allium

allium

vallno