Krönika Mars 2011 | Krönika Maj 2011

April 2011

Man ska inte ta för givet någonting här i livet, och definitivt inte när man håller på med trädgård. Nu har jag sannerligen fullt upp. Jag förplanterar liljor i massor. Jag har till och med fått tag på en lilja som heter Vicco Queen som påstas ska bli ”6 foot tall.”

……. Det hoppas jag sannerligen att den inte blir, för jag hatar att stötta upp en massa liljor, men den höjden.. jag har aldrig sett en lilja som blir så hög så det ska bli spännande. Som jag har sagt tidigare, försöker jag att plantera lite nyheter varje år. Just nu är det fullt upp med trädgårdsstädning som blivit inte av i höstas eftersom vi stack bort på semester ett par veckor och sedan, när vi väll kom tillbaka, var det fullt med snö och för sent att göra någonting. Nu uppdags vad som ligger under snön, och man hittar både det ena och det andra. Ja, det är mycket att göra nu; men man inte får vara för ivrig jorden måste fortfarande vila lite till.

Jag börjar beskära en massa rosor och så gödslar jag varsamt tidigt på våren. Perennrabatten brukar jag gödsla en gång tidigt på våren med förmultad koskit, det brukar räcka långt. Jag kör också nu med Chrysan. När dagarna blir allt ljusare och flyttfåglarna börjar anlända blir jag alltid lika förvånad och undrar var de har varit hela långa vintern och trots alla måsten under den tidiga våren så är längtan desto starkare. Ljus ger både liv och kraft; vilken gåva att få uppleva detta år från år och att höra fåglarna kvittra i trädgården

Nu, i början av våren, ligger jag i startgropen, plockar fram några fröpåsar som jag har köpt väldigt billigt, och gömmer dem under bordet och tänker Nähä. Sedan, när vi kommer in i juli månad och jag ser några fröpåsar som blivit över, då får jag skuldkänslor. Det är likadant varje år. Jag köper för mycket, sätter för lite, glömmer bort o s v. Jag vet vad som måste göras - att helt enkelt lugna ner lite; men det är väldigt svårt när man (eller åtminstone, jag) har en trädgård –då är man (jag) så ivrig.

Vi ska nu inte heller glömma bort att FN har utnämnt år 2011 till ”Trädets År”. Så gå ut och plantera ett träd i FNs ära. Och för framtidens skull. Träd betyder så mycket. Både för oss levande samt kommande generationer.

Sist, men inte minst, vill jag påminnar att under fem söndagar framöver kommer vi att göra ett samarbete med välgörenhetsrörelsen ”Hela Människan”. På www.helamanniskan.se kan ni läsa om organisationen och deras hjälpverksamhet för hemlösa och andra med socialla problem. För deras skull håller vi trädgården öppen mellan 12:00- 17:00 på följande söndagar:

17 april,
8 maj
12 juni
14 augusti
18 september

En representant från Hela Människan kommer att finnas vid entrén och samla en inträdesavgift på 20 kronor person som går oavkortat till organisationen.
Varmt välkomna.

Den 17 juli, mellan 12:00- 18:00 deltar vi även i tidningen Lands Öppen trädgårdar, precis som de sista två åren.

Varmt välkomna till alla våra öppningar 2011. Det ska bli så roligt att träffa många av er. Ha det gott allihop. Nu ska jag kruka liljor.

Stefan
A Gentleman Gardener

PS. Jag ska väl lägga till ett litet PS också och tala om att en ynka liten knöl av botanisk krokus kan ge upp till 10 blommor. En holländare (krokus) ger i regel 7-8 blommor på en knöl. Tänk vilken växtkraft! Hela livet är växtkraft, låt oss alla lära av varanda eftersom kunskap är evig.