Krönika November 2011 | Krönika januari 2012

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

December 2011

Hejsan alla älskade trädgårdsintresserade.

Vänner och bekanta, och alla ni där ute runt om i världen som följer mig i vår lilla trädgård i utkanten av Stockholm, närmare bestämt i Tumba, Kungsvägen 10. Vi har haft en otrolig mild höst, och bara för ett par veckor sedan plockade jag mina sista 10 kg trattkantareller. Nu har vi inte mer plats i frysen...

Nu, den 6 december, ligger det lite vit rimfrost över marken, som börjar frysa till. Snö har vi inte haft hittills i år, men vi väntar snökaos framöver. I dag satte vi ett frigolitblock över luftpumpen i dammen – det ska hålla en liten del av dammen öppen under vintern. Det har redan börjat frysa till ett tunt lager is runt kanterna. Förra året kom vintern på en gång när vi var bortresta och innan vi hade satt i frigoliten; resultatet var att hela dammen frös över och 7-8 fisk dog.

Det är sen eftermiddag, lite över kl 17.00 och det är bläckmörkt. Jag har satt på mig en tjock jacka, gått ut i trädgården och gått upp och satt mig i tegelgazebon. Jag har tänt ett blockljus som sprider en härlig värme. Sedan ska jag ta en runda i trädgården. Det är inte så mycket att titta på nu, men det är fint att sitta en stund och njuta av stilheten och ljusets låga.

Vi har lyst upp lite i trädgåden och när jag går förbi min lilla rhododendronlund kan jag konstatera att vi har en otrolig mängd knoppsättning på rhododensdron inför våren 2012. Det blir något i hästväg. Jag har hunnit lägga eklöv under alla mina rhododendronbuskar. Det har jag pratat så varmt om många gånger tidigare, men det tåls att säga igen: ingenting går upp mot eklöv.

Även magnoliablom kommer det att bli massor av våren 2012. Man ser det redan nu. Vilken otrolig knoppsättning! Min uppfattning är att man ska gödsla med väldigt mycket kogödsel redan mitten på hösten, för att få en ordentlig knoppsättning på magnolior. Sedan rikligt med vatten så att de nya knopparna kan suga in sig och bli riktlig stora och fina. Då kan man bara luta sig tillbaka och vänta till våren...

Det är också högtid nu att kupa rosorna inför den starka vintern. Ett rejelt lager jord runt alla rosor om man har möjlighet till det. Det har jag gjort, bland annat, med rosorna under pergolan på framsidan, där kärleksörter trots december står ståtligt stadiga, och deras färg har blivit härlig mörk röd. Det är underbart att se när frosten ligger över. Så vackert!

Just nu är jag på väg ned till vår lilla fruktträdgård (det låter ju lite grandiost, men den är sannerligen inte så stor). Vi har lite päron, äpple, paradisäpple och plommonträd, men också krusbär och björnbärsbuskar, och vindruvor. Den lilla biten av trädgården är utan tvivel den absolut vackraste delen i våren, när tusentals krokus täcker marken. Det är så märkligt att stå och titta på detta just nu i decembers kvällsmörker, klockan fem en tisdagseftermiddag.

Nu är gräsmattan klippt för sista gången och man står med ett leende på läpparna och tänker, ”Mm, vänta bara.” Men nu är det dags för de små lökarna att vila, och sedan vet jag var som händer framåt vårkanten. Planerna är många inför kommande säsong, så det är bara att kämpa på i vinter mörkret med is och kyla.

Det dags att gå in igen och fylla på med ved i brasan, för låt det spraka, låt det gnistra i vinter natten! Tänd mängder av ljus.
Jag, min partner Reuven, och vår underbara vän och fotograf Solveig önskar er alla en God Jul (och en god Chanukah också för den delen) och ett riktigt Gott Nytt År. Det finns ett liv efter helgerna, och vi hörs (och förhoppningsvis, ses) under 2012.

Stefan

A Gentleman Gardener