juli 2016 / september 2016

Augusti 2016

Hejsan alla underbara människor. Nu är vi inne i månaden augusti. Vi tackar alla trevliga besökare som har kommit till trädgården under säsongen och stoppat över 1 500 kr i Röda Korsets bössa, vilket de tackar allra ödmjukast för.

Trädgården är nu stängd för säsongen, men vi fortsätter med våra aktiviteter. Lördagen den 3 september deltar vi i trädgårdsmarknaden i Skolparken i Enköping, och dagen därefter kommer vi att stå med våra lökar och produkter utanför Bokhandeln i Sigtuna på Sigtuna Möte marknadsdagar. Vi har deltagit i båda evenemangen i flera år nu, och det är alltid lika roligt.

När jag nu vandrar runt trädgården den 10:e augusti, gör jag  - som varje år -  ett stort slag för klematis Summar Snow (”Paul Farges”). Som namnet antyder, blommar den med en massa små vita blommor. Planten har ett jättekraftigt växtsätt. För några år sedan skar vi ner den till marken när vi målade om huset. Och nu har den nått upp till taket igen. YOU HAVE BEEN WARNED. Plantera den gärna – den är fantastisk, men se till att hålla den i schack -åtminstone på bättre sätt än vad vi gör!

Näckrosorna blommar för fullt i dammen och liljorna har börjat komma igång, tex den härlig orangefärgade trumpetliljan African Queen. Även hortensiorna blommor fantastiskt just nu. Likt mycket annat i trädgården, är det vitt som gäller, så vi har en liten ”lund” av hortensia Annabelle i bakträdgärden. Vi har även en annan vit hortensia (namnet har jag glömt) som vi fick i present för många år sedan av ett finskt trädgårdssällskap som var här på besök. Plantan har vuxit enormt och bollarna på den hortensian är kanske tre gånger så större som på Annabelle.  Den är faktiskt en av höjpunkterna i trädgården vid den årstiden (vad synd att jag har tappat namnet).

Vita blommor sa jag? Just nu sprids det en härlig doft runt hela trädgården av vita floxen, som är ett perfekt och självklart inslag i trädgården vid den här årstiden.

Redan nu börjar man se tecken att det snart blir höst. Det känns konstigt när årstiderna passerer revy, men så är det i livet. Ingenting är för evigt, men vad roligt allt har varit. Och ännu är det inte slut – det finns så mycket att göra, inte minst bevattning. Jag har aldrig varit med om en sådan torka som vi har haft här den senaste månaderna. Det är snustorrt i marken trots att vi vattnar för fullt.

Gå en fantastisk sensommar till mötes. Hoppas att vi ses framöver.
En stor kram från Tumba

Stefan, A Gentleman Gardener