Krönika tidig maj 2008 | Krönika juni 2008

"Kärlek till trädgårdsarbete är ett frö som aldrig dör när det en gång såtts" Gertrude Jekyll

Mitten på maj 2008

Maj månad, det bara exploderar av blommor i trädgården. Allting bara händer, som man har väntat. En vinter är förbi. Våren är här. Man sitter i förundran.

Vår trädgård på 1450 kvm är en väldigt annorlunda trädgård det vet jag. Dessutom ska jag säga att jag vet att den här trädgården är speciell och det är inte jag som har gjort det. Kanske har jag hjälpt till lite (ganska mycket faktiskt), förutsättningarna fanns och jag såg dem på ett tidigt stadium.

För det första är det läget och förutsättningarna med murarna som alstrar värme. Det är en trädgård med kontraster och jag hjälper till, putsar lite, för egentligen är det inte min trädgård. Jag har den till låns, men tänk om jag kunde få låna den här trädgården ett tag till så jag kan göra mitt bästa möjliga.

Jag kommer in genom en vit grind går upp för några trappor. Jag har vad jag kallar en fruktträdgård på vänster sida, det är gamla fruktträd, äppelträd och päronträd. När vi kom hit för 10 år sedan så fanns det bara en fruktträdgård och några fantastiska vallmo som blommade och i juni är det ju helt fantastiskt.

Jag kommer så väl ihåg när på visningen innan vi köpte det här huset, en blek marsdag, att den tidigare ägaren visade en pärm med fotografier, där blommade just Vallmon och Silverarv (cerastium tomentosum). Just det, så vitt och vackert. Jättevackert - i en vecka - sen var det ingenting. Här fanns ingenting frånsett några fruktträd, en förfallen mur och mycket silverarv.

Jag fick reda på redan i ett tidigt stadium, det här med vårlökar. Jag kände redan då för tio år sedan att.. plantera, plantera, plantera! Jag har försökt skapa en massverkan, planterar inte en utan hundra eller tusental.

Ja det finns hur mycket som helst att göra egentligen, men när jag tittar mig omkring hur vår trädgård ser ut och hur den såg ut för 10 år sen är jag själv nästan häpen.

Jag tror faktiskt att vi kan göra vår trädgård lite annorlunda och jag tror vi är på gång, mycket är planterat.

Jag försöker skapa en trädgård som är i ständig förvandling med ständiga överaskningar. En trädgård som är vänlig. Kontrasternas trädgård där struktur delas in i fruktträdgård, prärieplantering, stor rabatt, buxbompartär (Buxus sempervirens), damm, näckrosfontän, frutkträdgård, vildträdgård, rhododendronlund, skuggträdgård, allt på en väldigt liten skala för det är ingen stor trädgård.

Men jag är övertygad om att kommer ni in i vår trädgård - vi har två ingångar norr och söder, så förväntar ni er inte vad ni skulle se, ni förväntar er ingenting från gatan när ni öppnar den vita grinden, ni förväntar er ingenting när ni kommer från baksidan. Vi har en trädgård som man måste gå runt i. Visst jag har gjort jättemycket i trädgården och trädgården har gjort mycket för mig. Det är en speciell plats på jorden och jag är väldigt ödmjuk till allting som händer här.

Hälsningar från


A Gentleman Gardener


 

mur

skuggtradgard