Krönika maj 2009 | Krönika 25 juli 2009 | Alla krönikor

Sent i juni 2009

"Ett ogräs är en växt som har bemästrat varje överlevnadsstrategi, förutom att lära sig att växa i rader." Doug Larson

Nu är vi inne på slutet av juni månad och man kan markera en övergång från försommar till högsommar och att dofter börjar sprida sig i trädgården - liljor, kaprifol och rosor, med mera. Sedan flera år tillbaka har jag tänkt på att plantera in så mycket doft jag kan i trädgården. Man kunde tänka sig att när dofterna börjar komma in i trädgården och himlen äntligen börjar visa sig, så är det dags att  bara slappna av och ligga i hängmattan. Men vi har ingen hängmatta och sommarvärmen är otrolig och i stället för att ligga med en god bok i handen, så gäller det att i stället stå med en vattenslang i handen. Som jag har sagt så många gånger tidigare, i trädgårdssammanhang måste man arbeta på och leva på hoppet. Så länge växtligheten håller på, så fortgår allting.

Som sagt, nu är det vattning som gäller. Man måste även se till att få ut fröplantor och se till att få ner allting i jorden som står och väntar. Alla dahliorna måste också planteras i rabatterna. I år har vi satsat hårt på Garden Wonder.  Som namnet antyder, det är faktiskt en underbar dahlia – det står 1,5 meter höga och bär otroligt vackra stora blodröda blommor. Samtidigt måste man ta sig tid att njuta av naturen, sina trädgårdar och sina balkonger. Att bara kunna känna den här njutningen att vara ute i friska luften. Även ogräset är ju så vackert på försommaren. Det är verkligen sant att den enas ogräs är den andras vilda underbara blomma!

En underbar juni månad är nu nästan förbi. Syrenerna har varit vackra, magnoliorna har visat sig från sin skönaste sida, och gullregnsträden har varit enorma, även alla rhododendron har blommat fantastiskt. Särskilt vackert har det varit när ett av våra stora gullregnsträd och en rhododendron Bella Hella (som står nästan under trädet) har slagit ut samtidigt; trädets gula blommning har matchats perfekt av de gula prickarna i mitten av rhododendrons vita blommor. I övrigt det har varit ett fantastiskt år för rhododendron och magnolia här i Stockholmsområdet.

Nu går vi in i ytterligare en månad; man kan bara hoppas att det blir en aning lugnare. Trots att det är fortfarande så mycket som händer, så gäller det att se om sina grödor och plantor. När man planterar perenner så måste man vattna ordentligt de första tre åren, annars tar de sig aldrig. Det räcker att man är borta ett par dagar så är de plantorna förbi.

Som jag sade inledningsvis, vi är inne i en övergångsperiod. När man bor här i mellan Sverige, det går inte att föreställa sig egentligen hur de här kraftiga förändringarna sker. Vinter, vår, försommar, högsommar, höst och vinter. Nu tittar jag på mina syrenhäckar och gullregnsträden och tänker ”herregud, så många månader väntade jag på er”. Men som allting i livet, så har växtligheten sin gilla gång och trädgård är trädgård. Det gäller att hänga med. Det finns alltid någonting att beundra och tänka på..

Gott folk, hej då där ute i trädgårdsvärlden.
Glöm inte bort att njuta lite också av era trädgårdar och balkonger.

För sommaren är kort
det mesta regnar bort…

A Gentleman Gardener