Krönika december 2009 | Krönika februari 2010

vinterhus

Januari 2010

Ja solen går upp och solen går ned, året runt. Den som lever får se.

Jag tar ett uppehåll i all snöskottning, men gode tid vilket underbart vinterväder vi har fått i Stockholm, ja i hela området nu i januari. Det har varit 40-50 cm snö och iskalla nätter -10 till -15 grader. Ja i några dagar hade vi -19 grader. Hur kan man på såna ställen i världen ens tänka på en trädgård. Å andra sidan kanske det är det som håller mig igång, trots vinter, snö, is och kyla.

Ja det är verkligen otroligt vackert att sitta inne och titta ut. Just nu sitter jag ute i 10 grader minus och beundrar vintern med all snö, Mm... Men i januari börjar nu det nya trädgårdsåret , med allt nytt.

Det är egentligen inte klokt att ännu ett nytt trädgårdsår går oss till mötes allesammans och dagarna börjar faktiskt bli lite ljusare, äntligen! Man märker det ganska tydligt trots allt. Det händer faktiskt väldigt mycket fast hela trädgården ligger inbäddad i snö och grenarna är fulla med snö och rimfrost.

Ja när jag tittar ut över trädgården tänker jag att det är rena rama Walt Disney - släng dig i väggen! Det är bara renarna som saknas i trädgården.

I januari börjar också allvaret. Det är att bläddra i frökataloger o s v, mata fåglarna framför allt och alla andra djur som finns. Rådjuren har det inte så lätt heller. Se fram mot allt det som komma skall, jag tänker när jag sitter här ute i snödjupet, ja jag sitter här i snön, ja..Mm. Det börjar bli lite kallt om baken men jag har varma byxor på mig.

Personligen tycker jag att det lönar sig i längden att tänka framåt och bläddra i kataloger. Det är inte så dumt att göra för snart är det dags att tvätta ur alla frölådor för att plantera inför en kommande säsong.

Vissa växter måste man tänka på har väldigt lång grobarhet t ex heliantrop som jag personligen inte vill vara utan i sensommarnätterna när fjärilarna fladdrar och dofterna yrar. Ja, vår trädgård i januari 2010 är rena drömmen för den som älskar snö och vinter. Jag har delade meningar beroende på oro inför all kyla och svinkalla nätter vi haft. Jag är lite orolig, jag fruktar att mycket har tagit skada men det är inte mycket att göra åt.

Jag lunkar sakta omkring och tänker på allt som komma skall och på allt som döljer sig under den här djupa snön. Har man en trädgård så lever man på hoppet, låt fantasin flöda trots vinterväder. Den som lever på hoppet får se.

God fortsättning på året alla älskade trädgårdsvänner och alla ni som allmänt värnar om naturen och allt som slutligen kommer upp ur snön. Det är inte klokt. Jag står med förundran och blickar ut över trädgården. Som sagt —trädgård det är liv. Punkt slut.

A Gentleman Gardener