Vi på A Gentleman´s Garden önskar alla våra läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År

2010!

ljus

Krönika november 2009 | Krönika januari 2010

December 2009

Ja kära trädgårdsvänner då har vi kommit in i december månad i ett vinterlandskap. Idag den 14 december i Stockholmsområdet gick solen upp 08:40 och ner 14:46 så det blir verkligen inte många timmar dagsljus i vår lilla värld där vi bor.

Om ett par veckor nalkas vi ett nytt år och går ett nytt trädgårdsår till mötes. Jag sitter i vårt "conservatory" och tittar ut på trädgården som nu har bäddats in av snö. När jag tittar upp i backen ser jag i  fruktgången mina tre fruktbågar som är täckta med granris, snön ligger tjock därpå och det ser så otroligt vackert ut.

Bara för ett par dagar sedan planterade jag mina sista tulpanlökar. Som jag har sagt tidigare kan man göra det så länge marken inte är frusen, men nu får det vara nog med lökplantering. Det har väl blivit ungefär 6500 lökar planterade under hösten. Det är svårt att föreställa sig alla lökar av olika slag som ligger och väntar under marken. De första blommarna som brukar visa sig — i slutet av februari/början av mars — är vintergäck och snödroppar, som sedan följs av ett hav av tusentals botaniska krokus.

Likaså är vattenslangarna slutligen tömda. Rhododendron har fått en ordentlig genomvattning och under varje buske ligger ett tjockt lager underbara eklöv. Rhododendron är nu inbäddade för vintern och väntar på en kommande vår. Det finns inget bättre än eklöv att lägga under Rhododendron enligt min mening.

När jag går en runda här i trädgården är det märkligt att se guldfiskarna i dammen som ligger stilla och har gått ner till botten för att vila under isen. Pumpen till filtersystemet har vi stängt av, men syregaspumpen körs under hela vintern. Vi har lagt ett frigolitlock i dammen som flyter på ytan, vilket gör att luftbubblan från syregaspumpen som samlas under locket hindrar vattnet från att frysa helt.

Det är verkligen tid att dra sig tillbaks, se tillbaks och samtidigt blicka framåt. Se tillbaks på förra säsongen och försöka begrunda vad som eventuellt gick snett i trädgården 2009 och samtidigt vara tacksam för allt som lyckades.

Tänk att en trädgård kan skänka så mycket glädje; visst kräver den mycket arbete men den kan ge igen så ofantligt mycket. December månad är dock lite stressig. Jag har massor av gran- och tallris som ska upp i våra balkonglådor och förgylla denna mörka årstid. Ljusslingorna är på plats i balkonglådor, träd och buskar. Tillsammans med snön är det enormt vackert.

Det finns fortfarande mycket bär på många buskar i trägården, så småfåglarna behöver faktiskt inte vår hjälp just nu, men jag tycker det är så trevligt att mata dem. Det är underbart att sitta inne i värmen och titta på fågellivet. Men snart, när marken är frusen och bären är borta, måste man verkligen hjälpa till. Fågellivet i trädgården betyder mycket för oss. Vi har flera utfodringsplatser runt om i trädgården. Jag är enormt nöjd med vårt nya fågelbord i form av en röd stuga som vi kan se genom köksfönstret. Där har vi besök av både sparvar och bofinkar. Fåglarna är verkligen våra vänner året om. Vi väntar också på våra två ekorrar som troget dyker upp varje år.

Tänk framåt och planera redan nu inför 2010 där ute i stugorna. Tänk att man kan ha så mycket planer i en trädgård. Vad som förvånar mig är att trädgården inte är färdig planterad – i mina ögon, i alla fall –trots att huset byggdes år 1903. Själv har vi bott i kåken i 13 år och kommer ständigt på nya projekt och planteringsplaner - de tycks aldrig sina. Sådan är jag.

Kommande säsong 2010 kommer vi att visa vår trädgård ett flertal gånger. All information angående detta kommer att ges ut här på hemsidan.

Gå en riktigt härlig vintertid till mötes alla trädgårdsmänniskor där ute och tack alla trädgårdsmänniskor där ute i världen som jag vet läser mina krönikor. Det är så roligt att ni delar med er av min glädje med trädgård och trädgårdsliv.

Tack ska ni ha allihopa och ett hjärtligt Gott Nytt År till er alla. En härlig trädgårdsvinter kommer vi förhoppningsvis att gå in i och det ska bli med spänning. Nu är det dags för trädgården att få lite vila, ja även för våra små kroppar och själar. Hipp hipp hurra för trädgård. Nu är det dags att tända en brasa...

A Gentleman Gardner

PS. Jag roar mig med en liten jämförelse i bild. Samma plats juli och december. Visst är det härligt att bo på en plats där årstiderna är olika.

fruktgang sommar fruktgang vinter

bird

fruktgang

fagelbad
karleksort