Krönika mars 2013 | Krönika maj 2013

April 2013

Bilder

Älskade, älskade trädgårdsmänniskor, jag sätter på mig galosherna och en tjock täckjacka, det är den 10 april 2013 och jag smyger ut i trädgården. ”Brrr, vad kallt!” Ja, det är sannerligen kallt. Det här är den kallaste våren jag har varit med om under mina 19 år här i trakterna där vi bor. Det har varit väldigt, väldigt kalla nätter men soliga dagar. Fortfarande i vår trädgård på Kungsvägen 10 ligger det snöfläckar och den stackars krokusen kämpar för att komma upp ur marken, och nu äntligen börjar de sakteligen visa sig.

Tänk att man går och väntar och längtar efter de första vårtecken under alla de långa, kalla, mörka, hemska månaderna. När den första snön faller ner i vår lilla trädgård, så tyckte jag att det är jätte mysigt, men nu är jag förbaskat trött på det – Smält! Smält! Smält! Snälla.

Våren är trots allt på väg – men mycket senare än vanligt. Hur som helst, fåglarna kvittrar i träden – egentligen är det ganska magiskt att komma ut så här på kvällskvisten och bli vittne till det faktum att det är liv i trädgården igen.

De senaste veckorna har jag kunnat glädja mig åt blommande vintergäck, de första krokusen börjar blomma och vissa krokus håller till och med på att blomma över. Mycket beror på att vi har en sluttande södertomt med ett berg på baksidan som alstrar värme. Tyvärr har snön orsakat mycket skador i trädgården! Det är jättemycket grenar som har brutits av på grund av snöns tyngd och det är först nu som man börjar skönja allting som har hänt under vintern. Rhododendron har farit väldigt illa av kyla och snö och den hittills fruktansvärt kalla våren som ännu inte riktigt har infunnit sig. Men folk är ivriga och det förstår jag. Man måste nästan bo här i ett år för att förstå svenskarnas glädje över ljusets återkomst. När det är mörkt på höstkanten då blir det riktigt mörkt; vi kryper in våra hem som igelkottar, vi tänder ljus, vi tänder braser osv, men längtan efter våren finns alltid där.

Nu har alla lökar som beställdes av Blub Club medlemmar antingen skickas ut eller hämtas hos oss i Tumba. Jag hoppas att alla blir nöjda med den fina kvalitén på lökarna och så småningom med fina resultat i trädgården. Själv har jag tagit hem en massa roliga växter för jag bara måste testa lite. Som sagt, jag vill testa själv innan vi säljer dem.

Den mesta snön har äntligen smält men det finns fortfarande snö på skuggsidan. Jag har gått runt i trädgården gång efter gång och hackat isen på gångarna med ett spett, men vad jag faktiskt behöver göra är att gå runt i trädgården med en blåslampa i handen och smälta bort all snö och is som ligger kvar. Tyvärr känner jag ingen svetsare så snön och isen får vara på de skuggiga platserna.

Nu är det hög tid att förodla, framförallt om ni köper t ex canna och chilepeppar. De måste förodlas. Dahlior går alldeles utmärkt att förodla nu. När de förodlas och kommer upp 30-40 cm, då är det dags att klippa ner dem. Då förgrenar de sig på ett alldeles förnämligt sätt. Jag föredrar att förplantera lökar som ska vårplanteras, men det behöver man inte göra; man kan plantera ut direkt (när det går att få ner en spade i jorden – som fallet inte är inte nu i vår trädgård!)

En stor kram till alla som läser våra trädgårdskrönikor, och alla de trädgårdsvänner jag har haft förmån att lära känna under årens gång både inom och utanför Sveriges gränser. Jag tacker er alla var ni än befinner er ute i världen.

Våren för min del betyder att livet är tillbaka. Lyssna, beakta och ta hand om varandra.

Kram

Stefan, A Gentleman Gardener