Krönika Maj 2015 Krönika Juli 2015

 

Juni 2015

BILDER 6 JUNI 2015

BILDER 14 JUNI 2015

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner.

Det är midsommardagen 2015 och regnet öser ned. Ja, man kan ju skratta för mindre. Fy fasen vilken sommar hittills. Sommaren som inte har kommit.

Förra söndagen hade vi trädgården öppen till förmån för Botkyrka RödaKorskrets för sista gången den här säsongen. Detta firade vi med musik i trädgården tack vare våra vänner kvartetten Klarinet Con Brio. Tyvärr var vädret emot oss – blött och moln – och följaktligen kom relativt få besökare. Men de tappra själar som dök upp i vädret till trots kunde njuta av vacker musik och bevittna en otrolig utställning av hundratals allium – mestadels Purple Sensation, men även spinkiga Cauruleum (”drumstick alliums” på engelska) samt de högre, grövre Globemaster – samtidigt som hundratals röda vallmo var som bäst. Bortsett från de gamla vackra träden, var vallmon det enda imponerande inslaget i trädgärden när vi flyttade in förra 20 är sedan.

I år har vi verkligen haft otur med vädret och de två andra gånger vi har haft öppen trädgård var det i moln, vind och regnets tecken. Väldigt besvikna, men det finns ingenting man kan göra mot naturens makter. Det mest positiva är att fokusera på att allt regn gör trädgården så grön och frodig...

Vi kan bara hoppas för bättre väder söndagen den 19 juli när  vi har öppet för sista gången i år och  deltar traditionsenligt i tidning Lands ”Öppen Trädgård”.  Det är alltid lika trevligt och alla är hjärtligt välkomna  12.00-18.00 (ej hundar tack).

Jag springer runt och klipper mördarsniglar. Det här är hopplöst i trädgården. Idag har jag tagit hand om ungefär 300. Mördarsniglar önskar jag inte min värsta fiende något liknande...Men sommar, sommar, sommar. Det kommer att bli en fantastisk rosen säsong när sommaren väl anländer. Vi har bott här i över 20  år och jag har aldrigt sett så enorm knoppsättning på roserna. Rhododendronerna har blommat fantastiskt och varje år är det  en upplevelse att se den vit-gula rhododendron Belle Heller i sammklang med guldregnsträden. Men just nu är det rosor och perrener som står på tur.

Jag måste berätta om vår nya produkt, nämligen brickor gjort av björkfaner med motiv från trädgården (som vanligt är bilderna tagna av vår fantastisk fotograf Solveig Edlund). Vi är mycket nöjda med provexamplaren som vi nyss fick från tillverkaren i Småland och har gett det gröna ljuset att sätta de i produktion. Till början blir det en stor rund bricka med en näckros motiv samt en liten avlång ”en mans” bricka med ett rosen motiv. De blir färdiga i bra tid för de tre marknaderna där vi brukar stå efter sommaren, nämligen Sigtuna marknad den 29 augusti, Trädgårdmarknaden in Enköping den 5 september och Skördedag (höstmarknaden) i Hågelbyparken den 19 september.

En stor kram från Tumba, från mig. Gå en härlig semester till mötes och låt oss tillvarata varje ögonblik i naturen. Livet är grönt (för de flesta).

Livet är en gåva.

Tack och hej,

Stefan

A Gentleman Gardner