Krönika Juli 2011 | Krönika September 2011

Augusti 2011

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner! Jag har sagt det tidigare men jag säger det igen – månaderna går och sommaren är kort i Svea Rikes land. Alla årstider tycker jag har sin tjusning. Man förväntar sig väldigt mycket när man lever i ett klimat som har fyra definitiva årstider.

Och nu är vi, som sagt, inne i augusti och det är skördemånad på Kungsvägen 10. Så mycket grönsaker odlar jag inte, men vi har lite böner (de lyckades inte så väl i år), vi har plockat ned våra sista persikor, och nu väntar vi på vindruvorna. Mullbärsträdet mår alldeles utmärkt och vi plockar kontinuerligt de svarta, intensivt söta frukterna. Dessutom är mullbär rika på vitamin C, så ett mullbärsträd är någonting att satsa på var ni än befinner er – en riktigt gåva till trädgården.

Jag kom precis hem fråm England – vi har varit på en trädgårdsresa i Yorkshire i norra England och sett några fantastiska trädgårdar, både på pampiga slott och herresäten, t ex Sledmere House och Burton Agenes Hall, med sina fantastiska inmurade trädgårdar, och några vanliga villatomter med ovanligt vackra trädgårder (som deltar i the National Garden Scheme). Ett speciellt tack till Mr & Mrs Tattersall av Stamford Bridge som var så hjälpsamma. Jag måste också rekommendera ett besök hos Breezy Knees Gardens – en enormt, väldig ny trädgårdsanläggning utanför York som innhåller en samling av flera olika trädgårder (titta bara på bilderna på deras hemsida, www.breezyknees.co.uk, så kommer ni att förstå vad jag menar). Sist men inte minst måste jag nämna Wentworth Castle Gardens i södra Yorshire utanför Barnsley. Visserligen besökte vi den på fel årstid, eftersom parkens juvel i kronan är en samling rhododendron buskar som till storlek kanske kan utmana Sofiero, eller i alla fall ligger de inte så långt därefter. Nu ska vi planera ett återbesök i maj nästa år när rhododendron är i full blom. För resten, den vackra slottsbyggnaden inrymmer numera en komvux skola!

Man kan blir så inspirerad av varandras trädgårdar, för liten som stora - idéer kan man flöda i. När man kommer direkt från en trädgårdsresa i England, kan man känna sig – och förlåt mig om jag uttrycker mig så – att Sverige är någonting av en trädgårds u-land i jämförelse. Trädgårdsintresset är ju väldigt stort i Sverige; det säljs ju trädgårdsböcker som bara den, folk köper trädgårdstidningar och på plantskolorna är det fullt upp; men likväl när man reser runt och tittar runt i trädgårdarna, så är det inte särskilt mycket folk som hänger sig åt sina trädgårdar. Jag vet inte om det beror på brist på tid, pengar eller vad det nu är (och lite fantasi är absolut viktigare än pengar).

Just nu lyser trädgården ganska häftigt – klematisen Summer Snow blommar fortfarande; för min del är den nummer ett på klematis listan. Huldine är en annan vit klematis som trivs bra i vår trädgård. Den är ihärdig, underbar, och har klättrat upp till toppen av ett gammalt äppelträd i frukträdgården. Inte för inte kallas klematis ibland ”Queen of the Climbers”. Liljorna sprider en angenäm doft i trädgården och allting är så grönt och frodigt.

Nu ska jag gå och titta på dagliljor. Det är någonting jag har fått upp ögonen för just i år. Dagliljor har jag inte direkt tänkt på tidigare men nu är jag galen i dem, och likadant i digitalis. Jag vattnar rhododendonbuskanar jämt och gödslar, och snart blir det dags att klippa våra buxbomshäckar. Det bör man göra i juli/augusti. Och mycket är det som ska klippas nu när vi kommer in de här JAS (juli-augusti-september) månaderna.

Vithortensierna Annabelle blommar fantastistk och jag är bara allmänt tacksam över att vara med och vara en del av en levande trädgård och de krafter som finns i en trädgård.

Jag tackar alla glada finländare - en hel busslast - som besökte oss för några veckor sedan i sammanhang av en trädgårdsresa i Sverige anordnad av Antti Kauppila från Kauppila Handelsträdgård i Åbo. Vi fick tillbringa en jättetrevlig timme tillsammans. Inte minst tackar jag Antti för den nya Annabelle hortensia jag fick i present från honom– hydragea arborescens Incrediball, som förhoppningsvis kommer att ge vackra, stora, vita blommar. My favourite type of flower.

Vi höll trädgården öppen den 21 augusti till förmån av välgörenhetsorganisationen Hela Människan, som hjälper bl a hemlösa och utsatta barn i kommunen. Vi hade otroligt tur med vädret – det regnade hela dagen före, och fortsatte regna natten efter, men under de timmer vi hade öppet var det bara klar blå himmel. Säsongens sista öppen trädgård äger rum 12.00-17.00 söndag, den 18 september. Ni är värmt välkomna.

Jag måste också göra ett slag för Gunnel Carlsons bok "Trädgårdsriket" , guide till 850 svenska trädgårdar (Norstedts), som gavs ut för ett tag sedan. Det inkluderar referenser till massor av parker, privata trädgårdar, och till och med handelsträdgårdar som deltog i evenemanget 1000 Trädgårdar förra året (vi är också med). Det är riktigt roligt att en sådan bok finns i bilen när man reser runt, för det finns så mycket att se som man annars inte har en aning om. T ex, trots att jag själv härstammar från trakterna i mörkaste Småland, hade jag ingen aning om att det finns en stor (25 000 m2) vacker privat trädgård med en damm på 5 000 m2 som kallas för Moeboda Norregård utanför Moheda i Småland. Efter att jag hade läst om detta i boken, så hade vi förmånen att besöka den enormt (bokstavligen) vackra skapelse när vi besöke släkten där nere för några veckor sedan.

Om ni tänker komma till fackmässan Formex i Älvsjö (1-4 September), snälla kom förbi och hälsa på oss i monter A12:21 (Two Faces of Sweden). Där kommer vi att stå och hjälpa våra underbara vänner Micke och Eva med försäljning av deras hem- och trädgårdsinrednings produkter, inklusive utsökta prydnadsföremål i metall (rost).

Sist, men inte minst, precis som förra året, lördagen den 3 september (10.00-16.00) kommer vi att stå på trädgårdsmarknad i Skolparken i Enköping. Då är det dags igen för ’Så som i Enköping’ och Trädgårdsdagen). För resten, om ni har inte varit i Enköping tidigare, dit måste ni åka för att se deras underbara parker, tex Drömparken som är gestaltad av den berömde holländaren Piet Oudolf, och Enköpings fantastiska fickparker.

Hoppas ni får en undertbar fortsatt sensommar.

Jag hoppas vi ses!

Stefan, A Gentleman Gardener.